Тродневно дружење Ражањаца и Бобовдоловaца

Први викенд месеца августа у Ражњу је био у знаку игре, песме и музике, а пре свега новоуспостављеног пријатељства између житеља општине домаћина и бугарског Бобовог Дола. Да ће бити све у знаку разумевања и доброг дружења, наговестили су догађаји у суботу навече. Изненадна киша, која се, народски речено, појавила ни од куда, спречила је наступ фолклораша на летњој позорници у црквеној порти. Она је чак изненадила и метеорологе, јер су је најавили само два сата пре него што се небо затамнило, па су домаћини били немоћни да реагују.

Све ове недаће нису спречиле госте из Бугарске и домаћине из Ражња да већ првог дана успоставе такве контакте који наговештавају дугогодишњу сарадњу. У томе су предњачили најмлађи који су заиграли и запевали на заједничкој вечери. На репертоару су биле игре неколико балканских народа, а певали су се популарни хитови са ових простора. Језик није био проблем. Оба су јужнословенска, а младост се међусобно добро разуме. Да је тако, указује и утисак писца ових редова, да је овог пута изостала употреба енглеског, који је скоро неизбежан у комуникацији младих са простора Балкана. Наравно, млади људи употребљавају енглески, али овог пута много боље су се разумели на својим матерњим језицима.


Представа о ћирилици

О сличном друштвеном, верском и језичком развоју ова два народа и богатом културном наслеђу, говорила је и представа „Бедеми Ћирилице”“ у којој су наступили глумци параћинског и јагодинског позоришта Предраг Јовановић и Александар Јеленић.

Она је изведена у оквиру трећег фестивалског дана, у понедељак, и говорила је о борби просветитеља браће Ћирила и Методија да се словенски језици употребљавају у богослужењу и тако очувају од тада страних утицаја и изумирања. Њихов рад је био плодан, па је ћирилица писмо у употреби у ове две земље и њихов културни идентитет, који је драгоцен за обогаћење европског културног наслеђа.

Пре њих наступио је њихов колега Томислав Ђорђевић у монодрами која је говорила о животној свакодневици једног Моравца. А највише аплауза, што је и очекивано, побрала је Драмска секција Основне школе „Иван Вушовић” у Ражњу и представа „Црвенкапа”, коју су успешно презентовали присутној публици.


Виртуози Неда, Јелена и Данијела

Претходног дана, у недељу навече, четворосатни програм  је својим квалитетом и занимљивим садржајем оправдао интересовање које је владало, јер је летња сцена у црквеној порти била испуњена скоро до последњег места. Фолклорно наслеђе Бобовог Дола и других делова Бугарске представила су два ансамбла друштвених центара „Просвета 1903” и „Рудар 2006”, а игре из ражањског краја и Србије извели су чланови домаћег КУД-а „Сава Јеремић”.

Занимљив је био и наступ инструменталиста и певача из Културно уметничког удружења „Копаоничка фрула” из Бруса. Ово је најмногобројније удружење фрулаша у Европи, па није ни чудо што су били гости у родном завичају познатог српског фрулаша Саве Јеремића.

А да Сава у српском народу има достојне наследнике који су већ познати у свету фруле, на делу су показали Влада Баралић, уметник на фрули из Београда, и Неда Николић, драго лице у Ражњу, која је редовни учесник од малих ногу овдашњег Сабора фрулаша „Дани Саве Јеремића”. А да су труба и виолина укорењени у звуке овдашњег простора, показaле су Данијела Веселиновић и Јелена Урошевић. Онда је уследио шлаг на торти, што би се народски казало, или спектакуларна завршница вечери. Засвирале су заједно Неда, Данијела и Јелена. Поред осталог и чувено коло Руменка, које је и хит на јутубу. Уживо ове талентоване, младе, вредне и прелепе даме су још импресивније, а њихова скромност и пристојно кућно васпитање као да поручују: ово је младост Србије, коју би свака заједница пожелела. И не само оне, већ и момци и девојке из ових двају удружења. Наравно, упечатљив утисак оставили су младићи и девојке из Бугарске.

На крају ове незаборавне вечери из руку Ренате Бајкић, менаџера пројекта са српске стране, уручене су награде и захвалнице учесницима. У категорији „Најоригиналнија ношња” најуспешнији су били чланови Друштвеног центра „Рудар 2006” из Бобовог Дола. Награда за игру вечери припала је КУД „Сава Јеремић” из Ражња. „Најлепшу песму” испевало је Културно уметничко удружење „Копаоничка фрула” из Бруса.

Фестивалска награда „Музика вечери” припала је инструменталној групи коју чине: Јелена Урошевић, виолина, Неда Николић, фрула и Данијела Веселиновић, труба.

Ова тродневно дружење организовано је у оквиру Програма фестивала „Фолклор у прекограничном региону”, који је суфинансирала Европска унија кроз Интеррег – ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија. Следеће дружење, односно узвратна посета, биће ускоро организована.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 9 =