Tribina o položaju žena i potencijalima naše opštine u ostvarivanju rodne ravnopravnosti

Položaj žena na selu u opštini Aleksinac često je nepovoljan, posebno zbog njihove nedovoljne prisutnosti u političkom životu zajednice. Međutim, potencijala da se ovaj problem prevaziđe ima, zaključak je današnje diskusije koja je održana u prostorijama Turističko-informativnog centra, a koju je organizovala ženska odbornička mreža uz podršku Evropske unije i UN Women-a.

Prema rečima Višnje Paćanović, konsultantkinje za oblast rodne ravnopravnosti, Aleksinc kao jedno od deset mesta u Srbiji koje ima formiranu žensku odborničku mrežu, poseduje podršku lokalne samouprave kada je reč o ostvarivanju prava žena, ali sa druge strane potrebna je veća saradnja među odbornicama u lokalnom parlamentu.

DSC_0005– Mi smo danas prepoznale šta je ono što su na neki način prioriteti. Jedno je povećanje učešća žena u odlučivanju, pogotovu u mesnim zajednicama, da se njihov glas i formalno čuje. Drugo je unapređenje položaja žena koje se bave poljoprivredom i korišćenje njihovog svakodnevnog delovanja, stvaralaštva i proizvodnje, koja je sad neformalna, za njihovo ekonomsko osnaživanje, kao i za promovisanje i brendiranje opštine u celini. Razgovarali smo i o podršci udruženjima građana i o tome zašto je važno da udruženja postoje – navodi naša sagovornica i napominje da je dobro što u Aleksincu već postoji nekoliko liderki, to jest žena koje su iskusne kako u političkom, tako i u delovanju udruženja, kao i to što imaju podršku lokalne samouprave i Komisije za ravnopravnost.

Današnjoj diskusiji, čija je tema bila „Položaj žena na selu“, prisustvovale su i predstavnice seoskih ženskih udruženja. Jedna od njih, predsednica Etno udruženja „Korman“ Radica Babić, istakla je da aktivnosti ženskih lokalnih organizacija treba podići na viši nivo time što će žene imati i finansijsku dobit od svog rada.

– Žene na selu su u neku ruku zapostavljene, jer imaju dosta obaveza, a bave se i poljoprivredom. One su i neupućene, pa mi u ovim udruženjima nađemo vremena da izađemo i da se družimo, putujemo, učestvujemo na raznim manifestacijama, razmenjujemo iskustva sa udruženjima iz drugih sela i gradova. Uvek je tu prisutan i finansijski momenat, jer su žene na selu često bez posla, a od poljoprivrede i zemljoradnje nemaju primanja. S druge strane, od spremanja tradicionalnih jela i ručnih radova bi trebalo da imamo neka primanja. Danas smo baš razgovarali o tome da bi položaj žena na selu trebalo podići na neki viši nivo, pa će one imati želju i volju da što više rade i bolje će se osećati – objašnjava Babić.

Ovoj konstruktivnoj diskusiji prisustvovali su i predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković i njegov zamenik Čedomir Rakić. Njihov zaključak je da zajedničkim snagama treba brendirati neki proizvod, poput ajvara ili nečeg sličnog, po kome će opština Aleksinac biti prepoznatljiva, a lokalna samouprava spremna je da za to izdvoji dodatna sredstva.

Svi prisutni su se složili i da žene treba više da se uključuju u politički život, posebno mesnih zajednica, jer svakom od 71 mesne kancelarije naše opštine rukovode muškarci.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + nine =