Mraz obrao voće

Pune kotarice voća iz aleksinačkih voćnjaka, ove godine biće samo sećanje. Zakasneli mraz u noći između petka i subote, pre vremena je obrao šljive, višnje, orahe i desetkovao prinose u voćnjacima na teritoriji naše opštine.

Dušan Stojanović PSSS Niš
Dušan Stojanović, inženjer zaštite bilja

–    Situacija je šarenolika, međutim najviše su stradale koštičave voćne vrste, pre svega šljiva i višnja, jer su one u poodmakloj fazi razvoja. Naravno već su zametnuti plodovi, pa su one bile više osetljive prema tim niskim temperaturama. Mraz koji je bio na -1 naneo je velika oštećenja. Voćne vrste koje su bile u fazi cvetanja mogle su da izdrže i do -2, -3 stepena, međutim na većini mesta temperatura je išla znatno ispod toga – kaže stručni saradnik za zaštitu bilja Poljoprivredne savetdavne i stručne službe Niš Dušan Stojanović.

Iako su štete u voćnjacima velike, u narednom periodu akcenat treba staviti na podizanje imuniteta biljaka i očuvanje preostalog roda.
–    Ono što je najbitnije posle ovog mraza, što treba naši voćari da preduzmu je prihrana voća aminokiselinama. To je prva mera koja ima za cilj da podigne imunitet samih biljaka i da ih što bezbolnije izvuče iz ovog stresnog perioda prouzrokovanog niskim temperaturama. Tamo gde je preostalo nešto roda nastavljamo sa redovnom zaštitom, gde ćemo folijarnim đubrivima sa većim sadržajem mikroelemenata doprineti da se biljke iz ovog stresnog perioda izvuku sa što manje štetnih posledica – objašnjava Stojanović.

To je preporuka stručnjaka, ali za ovakav nastavak zaštite potrebna su materijalna sredstva koja trenutno nema veći broj voćara. Mnogi od njih se pitaju kako će finansijski pokriti i dosadašnja ulaganja u proizvodnju. Po svemu sudeći, ništa bolje neće proći ni potrošači, pošto se ove sezone očekuje visoka cena voća.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 20 =