20. Književni susret “Gordana Brajović”: Laureat Boško Lomović

Boško Lomović
Laureat Boško Lomović 

Uručivanjem nagrada i priznanja, danas je u Aleksincu završen Književni susret “Gordana Brajović”, koji je 20. put zaredom održan u znak sećanja na proslavljenu pesnikinju i novinarku rodom iz obližnjeg Subotinca. Na centralnoj svečanosti u Domu kulture manifestaciju je otvorio Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine Aleksinac. Pozdravljajući brojne goste, on je naglasio da se festival dvadesetogodišnjim opstajanjem i odolevanjem kulturnim iskušenjima sam mapirao na kulturnoj sceni Srbije.
Ovogodišnjim jubilejom potvrđen je status jedne od najznačajnijih književnih manifestacija za decu. Ovaj status nije posledica samog trajanja, već plod dvadesetogodišnjeg okupljanja velikog broja dece iz cele Srbije i dijaspore. Stotine radova koje svake godine pristižu u Aleksinac svedoče o prestižnoj manifestaciji koja generacijama nadarene dece utire put u svet pisane reči. Istovremeno, ne postoji značajniji pisac za decu iz naše zemlje koji nije učestovao na festivalu ili dobio nagradu “Gordana Brajović”, istakao je Rakić.

Nagradu „Gordana Brajović“ za najbolju knjigu za decu i mlade objavljenu u prošloj godini dobio je Boško Lomović, autor romana “Uzbuna na planeti Okuko”, a odluku je obrazložio predsednik žirija, Slobodan Stanišić.
Roman Boška Lomovića pisan je na savremen način, čitljiv i jasan, blizak mladom čitaocu. Iako je tkivo osnovne priče bogato i višeslojno, poruke su osmišljene, jasne i razumljive. Pisac se opredelio za žanr naučne fantastike, kroz koju pronalazi svakodnevna čovekova susretanja sa okolinom, brigom, srećom, sigurnošću, ali i strepnjom. To se može ostvariti samo veštim vodjenjem radnje kojom se čitaočeva pažnja zadržava na stranicama knjige od početka do kraja, naglasio je Stanišić.

Ovom prilikom, za doprinos popularizaciji književnosti za decu Dušan Pop Đurđev, direktor Zmajevih dečijih igara, uručio je Plaketu ovog festivala direktorki Centra za kulturu i umetnost Maji Radoman Cvetićanin.

Boško Lomović
Vuk Brajović i Jefimija Kocić 

Iz Fonda porodice Brajovć dodeljena je nagrada”Gordanin trag” Jefimiji Kocić iz Niša, koja je na ovoj manifestaciji više puta osvajala najviša priznanja i nagrade.
Uz prigodan kulturno-umetnički program, nagrade su dodeljene i najuspešnijim učesnicima konkursa za đačke radove, a predstavljeni su i i zbornici najboljih radova u protekle dve decenije, kao i zbornik za 2017. godinu.
Priznanje u vidu Plakete dodeljeno je i domaćinu ovogodišnjeg literarnog susreta, Osnovnoj školi “Stojan Živković Stole” u Trnjanu.
Inače, pre početka centralne manifestacije, pisci, koji su ove godine pohodili festival, posetili su osnovne škole “Sveti Sava” u Subotincu, “Jovan Jovanović Zmaj” na Aleksinačkom Rudniku i “Desanka Maksimović “ u Draževcu.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 19 =