Три удружења – три награде!

Под слоганом „Традицијом у Европу”, у Књажевцу су током викенда одржани 19. Сусрети етно-удружења и асоцијација Србије.

На овој манифестацији која има међународни карактер, алексиначку општину репрезентовала су три удружења и сва три су освојила вредне награде.

Прво место у изради обредних хлебова у категорији одраслих освојило је Удружење грађана „Радиност” из Алексинаца за милосну (милостиву) погачу из алексиначког Поморавља.

− То је погача која на површини има два срца, а у средини је међупростор у који се сипа со. Она се припрема за сусрет будућих пријатеља у ситуацији када је младић украо девојку, а треба да дође до помирења две породице − каже Драган Ристић, потпредседник „Радиности” и један од основача овог удружења које ће за недељу дана обележити 18. годишњицу постојања и рада.

У изради обредних пешкира са елементима народне традиције у конкуренцији одраслих такмичара наши представници освојили су две награде.

Љиљана Стојановић Мијаиловић из Удружења жена „Сестре Гојковић” из Мозгова, изборила је друго место за обредни пешкир.

− Мотив је из цркве посвећене Рајевском у Горњем Адровцу, са једног дела свода изнад прозора. За израду оваквог пешкира, заједно са цртањем, требало би ми сигурно месец дана, али када би само то радила − истиче наша саговорница.

Треће место, такође у изради обредних пешира, припало је Татјани Шљивић, чланици Етно-удружења „Корман” из Кормана.

− На пешкиру доминирају три боје; црвена значи љубав, благостање и срећу, жута представља родност у пољу и кући, док црна боја представља заштиту од урока − наводи Татјана и наглашава да су joj мотиви са фресака послужили као инспирација.

Сусретe етно-удружења и асоцијација Србије организовало је Удружење за неговање традиције „Извор”, под покровитељством Општине Књажевац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + sixteen =