Едукација средњошколаца у Марибору и Чаковцу

Ученици Биотехнолошке школе „Шуматовац”, осим што стручна знања стичу на својој економији, део њих је протеклих година имао могућност да своја сазнања проширује и у региону. У периоду од 25. септембра до 1. октобра 2022. године, група ђака и радника ове школе боравила је у граду Марибору у Словенији, у оквиру реализације Erasmus+ пројекта едукације групе ученика.

Алексинчанима и ученицима из Господарске школе из Чаковца, добродошлицу у Марибору пожелели су проф. Марија Колманич Бучар, а затим је следио обилазак тамошње школске економије. У винограду су ученици пре бербе испитивали зрелост грожђа. Испитивању је претходила насумична берба грожђа, и гњечењем је добијена шира просечног састава. Након тога, ученици су мерили количину шећера ручним рефрактометром. Обилазак економије завршио се одласком у еколошки воћњак, где су ученици могли да пробају сорте грожђа: рубин, опал и топаз.


Место најстарије винове лозе на свету

И ово није било све што су ученици алексиначке школе могли да виде, када је у питању грожђе. Посебну пажњу домаћини су посветили Старој трти – најстаријој виновој лози на свету, како наводе, стару око 400 година, а која се налази у овом граду.  Организоване су и лабораторијске енолошке вежбе, које је изводио др Андреј Подјаворшек. Ученици су били на предавањима под називом „Спремање и дозревање грожђа”, организованом у КГЗ Словенија. Предавач је била Тадеја Водовник Плевник. Ђаци су из ове три школе су имали прилике да слушају и предавање и на тему „Винске технологије”, а након тога обишли су лабораторију при Институту. 

Након предавања, домаћини су организовали бербу црне сорте жаметне чрнине, потомка „Старе трте”. На крају радног дана уследио је обилазак подрума, где су се ученици упознали са условима чувања вина. Онда, обилазак кабинета за цвећарство и дружење уз прављење јесењих декорација.

Завршне активности друге фазе Еразмус+ пројекта протекле су у знаку интеркултуралности. На почетку су све госте поздравили ученици и професори школе из Марибора, а касније су ученици представили своје кулинарске вештине. Потом су учили о двојезичном писму и имали дискусију на тему уважавања различитости. На крају је директор школе из Марибора поделио сертификате свим учесницима пројекта.

Последњег дана боравка у Марибору организована је посета пивари Lobik Brewery, у месту Руше. Млади предузетници су објаснили технологију прављења пива, а посебно интересовање код ученика је показано за писање пројеката као начину реализације идеја и остварења циљева.

Алексиначки ученици су имали прилике да се на овом едукативном путовању упознају са неким тајнама винове лозе. Можда ће то за неког од њих бити подстрек да у некадашњем алексиначком виногорју раде на формирању нових засада ове племените воћке.


 У Чакoвeцу правили сок и чипс од јабуке

 Седморо ученика са војим професорима Биотехнолошке школе ,,Шуматовац” је октобра прошле године боравило у Чаковецу на завршетку пројекта ,,Стицање нових знања и искустава на примерима добре праксе – едукација ученика у области средњег стручног образовања пољопривредних школа”.

Главна активност у овом делу пројекта је био процес производње сока од јабуке и чипса од јабуке. Домаћин је била Господарска школа из Чаковеца. Добродошлицу гостима из Алексинца и Марибора пожелела је директора Весна Стунковић, а план рада и активности иложила је професорка Дуња Гершак.

Након што су се поделили у седам радних група са по три члана, следило је боље упознавање ђака из три земље: Србије, Хрватске и Словеније. Затим је организован обилазак школе и кабинета, као и града Вараждин.

Већ сутрадан је био одлазак на пољопривредно газдинство школе у Чаковецу – Миховљан. Након теоријског упознавања са сортама јабука, одређивања зрелости јабуке, тврдоће, шећера и скроба према инструкцији проф. Наталије Варга, уследио је практичан рад у воћњаку, берба јабука сорте златни делишес и ајдаред. Овај дан није могао да прође без обиласка околине. На реду је био обилазак доњег и горњег Међимурја – хидроелектрана Дубрава, Мађеркин брег – видиковац, окружен видоградима, посећен је и стари млин на реци Млави, претворен у завичајну етно-збирку.  

Наредног дана ученици су се бавили производњом сока од јабука под менторством професора Звонимира Силадија. У другој фази, која је била трећег дана боравка, рађена је пастеризација. Као у претходим радњама, и ту су представници „Шуматовца” показали изузетну спретност.

Четвртог дана пројекта прављен је чипс од јабуке у радионици Господарске школе у Чаковцу под вођством професорке Наталије Варга. Јабуке се перу ручно, вади им се средина са коштицама, секу се на колутове, потапају у раствор лимунске киселине због боје, цеде од вишка воде, ређају на дрвене лесе и стављају у сушницу на сушење. Температура сушења је 70 степени а време сушења 12 сати. У завршној фази Еразмус+ пројекта у Господарској школи из Чаковца подељени су сертификати, захвалнице и поклони које су спремили домаћини, ученици првог разреда образовног профила цвећар.

Циљеви и задаци пројекта у потпуности су испуњени, јер су ученици стекли нова знања и вештине из области воћарства, прераде јабука у облику сока и сушења јабука. Имали су прилике да теоријска знања, стечена у школи, свакодневно примењују у пољопривредној производњи и преради хране.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + eight =