Трактор без рама небезбедан, Агенција их додељује бесплатно

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, које су објавили медији, годишње страда четрдесетак возача трактора без рамова или кабина. Ради се углавном о старијим возилима која су у свом времену испоручивана без ове заштите. То су обично трактори ИМТ којих и на подручју општине Алексинац има у употреби у значајном броју. Зато је врло важна њихова исправност за безбедност саобраћаја тамо где учествују.

Члан Савета за координацију безбедности на путевима општине Алексинац и инструктор вожње Иван Петровић каже да, осим бициклиста и пешака, од најугроженијих категорија возила и возача, јесу трактористи, пре свега зато што они, осим извођења пољопривредних радова, трактор користе и за учешће у саобраћају.

–  Најбезбедније је наравно уколико трактор поседује одговарајућу кабину. Код сваког превртања, што је најчешћи случај и нажалост са често врло тешким последицама, у сваком случају је најбезбедније да имају кабину. Међутим уколико је трактор купљен без кабине, што је раније био врло чест случај и могла су тако да се набаве моторна возила, најбоље је да имају заштитну баријеру, практично која их штити у моменту када дође до превртања, што је веома чест случај када се изводе шумски радови. Сви знамо да се та возила користе и за превоз огревног дрвета, тако да имати рам је нешто најминималније што би свако ко поседује трактор требало да уради –  каже овај стручњак.

Наш саговорник напомиње да је уз наведени заштитни рам неопходно и постављање потребне сигнализације као што је ротационо светло, које општински Савет за безбедност саобраћаја у току сваке године уручи оним, пре свега савесним возачима који поседују возачку дозволу.

Извор фотографије: Агроклуб/Рам за тракторе (аутор: Мирко Симикић)

– Образовање, односно стицање возачке дозволе за возача трактора, возача Ф категорије је такође непоходно јер ипак већина њих су равноправни учесници у саобраћају као и остали возачи моторних возила. Више немамо ону поделу на возила на моторни погон и моторна возила него, једноставно, сви смо равноправни, од тракториста до возача аутобуса –  апелује овај члан локалног тела за саобраћај.

Савет за координацију безбедност саобрачаја на путевима општине Алексинац је на недавној седници позвао власнике трактора да се јаве на републичком конкурсу за доделу заштите за тракторе. Републичка Агенција за безбедност саобраћаја упутила је Јавни позив за подношење захтева ради субвенционисане доделе заштитног рама код употребљаваних трактора.

Објавом на званичном сајту Агенције, позвана су сва заинтересована физичка и правна лица на територији Републике Србије, која испуњавају услове у складу са одређеном уредбом да конкуришу за наведене субвенције. Рок за подношење захтева је 30. новембар ове године.

Извор фотографије: Агенција за безбедност саобраћаја

Заштитни рамови додељиваће се за неколико модела ИМТ трактора. Поред тога, подносиоци захтева за субвенционисану доделу заштитног рама за употребљавани трактор треба да испуњавају неколико услова, који су наведени на званичном сајту Агенције. Власници трактора овај јавни позив у целости могу да погледају на овом линку.

Додатне информације у вези са овим Јавним позивом заинтересована лица могу добити путем имејл адресе: subvencijaram@abs.gov.rs и путем броја телефона 011 301-44-42.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Агроклуб/Рам за тракторе (аутор: Мирко Симикић))

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − six =