Топло˗хладно, осим људима не одговара ни животињама ни биљкама

Екстремно топао период током новембра и децембра 2022. као и у првој декади јануара 2023., не утиче само на људе већ и на животиње. Овакве временске прилике, или боље рећи неприлике, с правом су изазвале забринутост пчелара у вези са изимљавањем и пролећним развојем друштава, као и стањем вегетације. Код пчелара је стрепња да им се може догодити још једна лоша пчеларска година.

Rodoljub i med

‒ Никако није повољно за пчеле. Топло време не одговара ни људима у овом периоду године јер му време једноставно није. Пчеле су дефинитивно ушле климатски гледано раније у пролеће. То може бити јако лоше, посебно ако сада дође неки јачи хладан талас што се реално да очекивати ‒ каже за наш медиј др Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.

Он напомиње да кад нема хладноће у децембру и јануару има је, на несрећу, у фебруару, марту, априлу, што јако брине и плаши пчеларе када је у питању ова сезона.

извор фотографије: Гугл/Pixaby

‒ Ако заиста тако буде онда можемо, пошто је вегетација кренула, да останемо без доброг дела пчелиње паше. Знате да је багрем главна пчелиња паша у Србији и ако измрзне, а веома лако измрзне код касних мразева, онда смо наравно у великом проблему. Оваква клима не ваља због тога што вегетација пође па стане, ако захлади, па опет пође, па опет стане, и обично у таквим годинама изостане и ливадска паша ‒ констатује наш саговорник.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 10 =