Евиденција НСЗ-а без већих промена

Према подацима Националне службе запошљавања, минулог месеца регистровано је 4.547 лица која траже посао на територији наше општине. Од тог броја више од половине су жене и по евиденцији ове службе њих је 2.386. 

Оно што је позитивно, посматрајући бројке, јесте благи пад незапослености у односу на минули период, па је тако у септембру 17 лица мање на евиденцији у односу на август ове године, а два посто, или за 96 лица посматрајући статистику из септембра прошле године.

Од укупног броја лица на евиденцији у општини Алексинац, више од 12 месеци,  што се рачуна као дуготрајна незапосленост, на посао чека 67,5 посто од укупног броја. Цифре и даље показују да највеће учешће у регистрованој незапослености код нас, према трајању незапослености, имају лица која на посао чекају преко 10 година и они чине петину укупног броја лица без посла, а затим је највећи број оних који су на тржишту рада од једне до две године, односно око 600 лица.

Када је реч о старосној структури, на евиденцији су лица свих старосних доби, али по броју предњаче она од 55 до 59 година, њих је око 14 посто од укупног броја, а у стопу их прате лица старости од 50 до 54 и од 45 до 49 година.

Оно што се месецима уназад не мења јесте структура незапослених лица на евиденцији према стручној спреми. И даље лица са првим степеном образовања чине више од трећине укупног броја незапослених, док је приближан број оних са трећим и четвртим степеном образовања и они заузимају скоро по четвртину укупног броја незапослених лица која чекају на посао.

Након овакве неумољиве статистике, остаје нада да ће у наредном периоду саопштења из овдашње Националне службе запошљавања бити све боља, јер се ускоро  очекује отварање већег броја радних места у Алексинцу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =