Savet za saobraćaj

Таушановићева не мења смер, Програм се допуњује

Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац је на данашњој седници још једном разматрао Програм рада за 2022. годину, реагујући на сугестије које су добили од републичке институције Агенције за безбедност саобраћаја. У допуњеном Програму се прецизира да су зоне школа које ће бити уређиване ове године у селима Катун и Моравац.

Савет је из плана рада избацио могућност набавке сигнализације, већ ће средства моћи да користи за ажурирање катастра знакова, односно базу. Опредељена су и средства за едукацију мотоциклиста, као и за закуп билборда за спровођене опште акције посвећене безбедности саобраћаја у вези са теретним возилима. Редуковане су и ставке када је у питању помоћ у набавци опреме за саобраћајну полицију, али нису умањена средства.

Планирано је да овогодишњи буџет за рад и спровођење Програма Савета за саобраћај буде осам милиона динара. Ова средства прикупљају се од новчаних казни. Од укупно наплаћених 70 одсто иде у републички буџет, а 30 одсто припада буџету јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен. Затим, од тих 30 одсто половина средстава се користи за поправљање саобраћајне инфраструктуре.

Савет није прихватио предлог одборника Ивана Димића да се измени режим саобраћаја у делу Таушановићеве улице, која је једносмерна, тако да остане једносмерна, али у супротном правцу од садашњег. На седници је речено да је пројектом предвиђено да се изласком из Улице 7. јули растерећује саобраћај, а да би промена одлуке имала супротан ефекат.

Под тачком разно указано је на ситуацију код Бовна где је сужен коловоз на државном путу према Сокобањи што угрожава безбедност саобраћаја. Тамо се већ неколико година због оштећења коловоза са леве стране према Бањи налази сигнализација, па се саобраћај одвија само преко једне, десне траке. Како ће локални Савет да реагује, пошто је управљач републичко предузеће Путеви Србије, остало је нејасно.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =