СЗО одјавио епидемију, у Алексинцу стање стабилно

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је крајем прошле недеље, прецизније у петак, да ковид 19 више није глобално ванредно стање. Ова одлука  представља симболичан крај разорне пандемије вируса корона, која је довела до некада незамисливих карантина, изазвала економске поремећаје широм света и однела најмање 7 милиона живота.

Из СЗО је саопштено да, иако је фаза ванредног стања завршена, пандемија није окончана, наводећи као пример раст броја заражених у југоисточној Азији и на Блиском истоку. Здравствена агенција УН упозорила је да хиљаде људи и даље умире од вируса сваке недеље.

И у Србији се мере ублажавају јер је смањен број прегледа, као и број хоспитализованих у односу на број потврђених ковид случајева. Остаје препорука да се носе маске у затвореним просторима.

„Када је у питању изолација оболелих, она је и даље на снази јер је то основна противепидемијска мера према болеснику – од седам дана, по потреби дуже”, казала је, како преносе медији, епидемиолошкиња Дарија Кисић Тепавчевић, после седнице Кризног штаба.

Што се тиче епидемијске ситуације на подручју општине Алексинац, она је стабилна, и број новооболелих од ковида 19 на дневном нивоу је једноцифрен. Јуче, од 26 тестираних пацијената, њих двоје су били заражени, а првог дана викенда, у суботу, урађена је 51 анализа и само у једном случају откривен је вирус корона. У петак је број оболелих био нешто већи, њих шесторо од 55 анализираних је било заражено. То је у протеклих седам дана био и највећи број заражених на дневном нивоу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 12 =