Светски дан Рома обележава се и у Алексинцу

Осми април, Светски дан Рома, на подручју општине Алексинац се обележава са неколико активности. Од свечаног пријема у алексиначкој локалној самоуправи до свечане академије у овдашњем Дому културе на којој учествују три основне школе са највећим бројем ђака ромске националности „Вук Караџић” из Житковца, „Вожд Карађорђе” из Алексинца и „Јован Јовановић Змај” са Алексиначког Рудника. Од оних који ће се придружити обележавању су и Предшколска установа „Лане” и педагошки асистенти који се поред осталог баве ромском културом и традицијом.

Најпре је у кабинету заменице председника општине Алексинац Маријане Радивојевић одржан свечани пријем за припаднике ромске заједнице и организација, установе и тимове који се баве побољшањем услова живота Рома. Том приликом, како је наведено на званичном општинском сајту, Радивојевић је упутила честитку поводом данашњег празника и осврнула се на све оно што локална самоуправа ради у правцу унапређења положаја ромске популације.

Извор фотографије: Општина Алексинац

У Основној школи „Вук Караџић” у Житковцу, где 141 ученик ромске заједнице стиче знања одржана је занимљива приредба на којој је послата јасна порука „Снага и моћ се крију у различитости, не у сличности!”. Ђаци ове школе су у препуној мултимедијалној сали сценским приказима указали на богату културу и традицији народа који хиљаду година живи на рзличитим просторима и континетима без своје државе. Значајно је да су се за наступ скојих другара из школских клупа заинтересовала и деца већинског народа и да су са великом пажњом пратила оно што су њихови вршњаци ромске популације приказивали.

Поподне, од 17 часова, је свечана академија у Дому културе у организацији Центра за културу и уметност Алексинац и Удружења Ромкиња „Нада” из Алексинца, а уз учешће најављене три школе са нашег подручја, предшколске установе и педагошких асистената.

Осми април, Светски дан Рома је званично проглашен 1990. године у месту Сероцк, у Пољској, током четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније (ИРУ). На званичном сајту Општине Алексинац стоји податак, објављен 2013. године, да се од тада 51836 становника, њих 1937 изјаснило да припадају ромској националној мањини, а да је њихова просечна старост нешто мања од 30 година.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − five =