Свечаност у Адровцу уз присуство епископа Арсенија

Према Плану и програму обележавања битака значајних за историју наше општине, у суботу 2. септембра, биће обележена 147. годишњица Боја на Горњем Адровцу.

Обележавање ће почети у 9 часова Светом литургијом у цркви Свете Тројице коју ће држати Његово преосвештенство епископ нишки г. Арсеније што нам је и потврдио протонамесник Александар Лукић.

− Ове године у цркви у Горњем Адровцу, први пут откако је стигао на трон Епархије Нишке, служиће владика Арсеније са свештенством нашег намесништва. Сви знамо у цркви у Горњем Адровцу колики је значај за овај крај. У задњих пар месеци, заједно са општином, са Црквом, заједно са Заводом за заштиту споменика кренула је нека прича која, надамо се да ће да има срећан крај више него остале приче које су биле и више ка томе да се уради нешто у цркви у Горњем Адровцу. Владика је и видео велики значај у томе и одлучио је да ове године дође и да и он се потруди својим присуством да се људи више афирмишу. Очекујемо већи број људи, наравно, због присуства и Владике − каже протонамесник Лукић. 

Након литургије, према програму обележавања, од 10 часова и 30 минута биће одржан помен палим ратницима и пуковнику Николају Николајевичу Рајевском, као и полагање венаца. На крају ће уследити и културно-уметнички програм у реализацији Центра за културу и уметност Алексинац и Алексиначке гимназије.

Овим поводом, у 13 часова биће уприличена пројекција документарног филма „Вода” (Последњи дани пуковника Рајевског) у Великој сали Дома културе.

Два дана касније, у понедељак 4. септембра, биће обележена и 217. годишњица Боја на Делиграду. Почаст српским устаницима, који су пре 217 година у Боју на Делиграду однели велику победу над Турцима у Првом српском устанку, биће одата у порти цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила у Делиграду, такође светом литургијом, након које ће уследити помен и полагање венаца на спомен костурницу, као и културно-уметнички програм.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 5 =