Svečani prijem za mladog klarinetistu Andriju Jašarevića

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković danas je priredio svečani prijem za mladog klarinetistu Andriju Jašarevića, dobitnika Svetosavske nagrade za prošlu godinu.

Andrija Jašarević ima samo dvanaest godina, a po dosadašnjim uspesima u oblasti muzike prevazilazi ne samo lokalni već i republički nivo. Debitovao je 2014. godine na republičkom takmičenju i osvojio prvu nagradu. Bez premca je bio i u poslednje dve godine pobedivši na svih devet takmičenja na kojima je učestvovao.

Po kompozicijama koje svira Andrija je već odavno nadmašio svoj uzrast i potvrdio svoj talenat, ali ono što će na neki način odrediti njegov dalji put u oblasti muzike nažalost je materijalne prirode, kaže Andrijin profesor Dragan Živković.

klarinetista nagrada
Mladi i talentovani klarinetista Andrija Jašarević

– Andrija će u školi biti još dve godine. On sve više napreduje kroz program koji mu zadajem i koji vežba na časovima. To su sada već ozbiljne kompozicije, jer je on programom koji svira odavno prevazišao nivo osnovne muzičke škole i na nivou je završnih razreda srednje škole. Sa njim i sa njegovim roditeljima nismo razgovarali, međutim imam neke kontakte u Beogradu, ljudi ga traže još od prošle godine da pređe u srednju muzičku školu, a tu je i jaka Muzička akademija. Ali sve će zavisiti i od finansijskih mogućnosti, Beograd je sigurno skuplji u odnosu na Niš. S druge strane, niški fakultet, po mom mišljenju, ne može se porediti sa beogradskim, tako da bi on mnogo bolji napredak imao ako bi studirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Svetosavska nagrada, koja je Andriji uručena prošle nedelje, bila je povod za današnji prijem kod predsednika opštine Nenada Stankovića, koji je tom prilikom rekao da mladi muzičar može računati na pomoć lokalne samouprave. Predsednik je posebno istakao da je Andrija jedan od retkih Aleksinčana, dobitnika Svetosavske nagrade.

– Upravo fondovi koje imamo služe za talentovane učenike u raznim oblastima, kao što je to ovde slučaj. Malo je sredina koje imaju talentovane mlade muzičare koji obećavaju ozbiljnu muzičku karijeru. Naravno da će lokalna samouprava pomagati Andriji u onoj meri u kojoj može. Verujem da ćemo biti dobra logistička podrška i pratnja Andriji u njegovoj karijeri dok ne ‘odleprša’ iz ove naše, ipak male, lokalne zajednice i sredine. Potrudićemo se da, onda kada dođe trenutak da Andrija ide u ozbiljniju i višu muzičku školu od one koju trenutno pohađa, probamo i vaninstitucionalno, da kažem tako, da budemo od pomoći – obećava predsednik Stanković.

Iako će još dve godine biti učenik osnovne muzičke škole u Aleksincu, mladi muzičar željan novih uspeha i pobeda, već sada planira svoje buduće muzičke korake.

– Ova nagrada veoma mi je bitna za dalje školovanje. Voleo bih da završim srednju muzičku i fakultet, a možda nakon toga i master da upišem. Ja sam se opredelio za klarinet i ne razmišljam o igri, samo volim da sviram. Ali nije dobro samo da se svira, treba nekad i izaći – priča nam talentovani Andrija.

Na internacionalnom takmičenju prošle godine Jašarevićevo muziciranje dobilo je najviše ocene u svih pet kategorija, od mlađe do kategorije studenata. Ako je suditi po dosadašnjim rezultatima i predviđanjima nekih stručnjaka, mladi Jašarević je već sada na pragu jedne ozbiljne i uspešne muzičke karijere.

Један коментар

  1. Andrija bravo,čestitke tebi,tvojim roditeljima,nastavnicima i muzičkoj školi!!A ovim ostalima što su iskoristili detetov uspeh da se slikaju sa njim poručujem da bi bilo normalno da odvoje sredstva i opredele za stipendiju za dalje školovanje ovog deteta.Andrije se sete samo kada treba da ih prati muzikom na nekoj svečanosti,a pare će pre dati za kafanske račune kada goste glumce iz prestonice nego uspešno dete iz našeg grada!Andrija je talentovan u uspešan,treba mu samo malo vetra u leđa,a to je kao i uvek novac da bi se dalje školovao.Predkažem da opština počne da pomaže ovakvoj deci i otvori fond!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 4 =