Održana sednica Saveta za zdravlje opštine Aleksinac

Izveštaj savetnika za zaštitu prava pacijenata za prošlu godinu je bila tema koja je privukla najviše pažnje na današnjoj sednici Saveta za zdravlje opštine Aleksinac. Pravnik Dragan Mihajlović upoznao je članove da je bilo 18 prigovora od strane pacijenata, a po njegovom mišljenju, 10 prigovora bilo je osnovano. Savetnik za zaštitu prava pacijenata je još kazao da je iz godine u godinu sve manji broj građana koji žele da potpišu žalbu, što je preduslov sprovođenja postupka. On je rekao da se pacijenti dosta žale na proceduru oko zakazivanja i na neljubaznost medicinskog osoblja. Mihajlović je dodao da je u protekloj godini došlo do poboljšanja rada aleksinačkih zdravstvenih ustanova, naročito Opšte bolnice, jer je bilo manje primedbi građana na nepravilnosti na koje su se ranije žalili.

Direktor Doma zdravlja dr Rodoljub Živadinović ukazao je da neka doneta rešenja od strane savetnika nemaju zakonsku osnovu, a predsednik Saveta za zdravlje dr Zoran Aleksić je insistirao da ubuduće kod donošenja zaključaka savetnik za zaštitu prava pacijenata više uzima u obzir stavove zdravstvenih radnika, pošto po njegovom mišljenju pojedini pacijenti zloupotrebljavaju to regulatorno telo.

Savet za zdravlje opštine Aleksinac je usvojio izveštaje o radu ovog tela za 2015. i prošlu godinu, kao i Izveštaj o radu komisije za ocenu ispunjenosti uslova za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u našoj opštini za 2016. godinu. Tom prilikom je rečeno da je finansijska pomoć kod vantelesne oplodnje veoma korisna za građane i pohvaljena je lokalna samouprava koja je odvojila budžetska sredstva za tu namenu.

Savet je razmatrao i zaključak Opštinskog veća da direktor Doma zdravlja Aleksinac ispita problem grejanja i obezbedi adekvatne uslove pacijentima u čekaonicama u svim seoskim ambulantama, a posebno u Žitkovcu. Podržan je ovaj zaključak i sugerisano rukovodstvu Doma zdravlja da u skladu sa svojom poslovnom politikom reši ovaj problem. Za predstavnika Zavoda za javno zdravlje u Nišu ovaj zaključak ukazuje da ima potrebe za razgovorom o racionalizaciji zdravstvene zaštite na području opštine Aleksinac, koja bi uvažila savremene tokove u ovoj oblasti. Po njegovom mišljenju ubuduće bi trebalo ojačati službu kućne nege, koja bi bila efikasnija i jeftinija od sadašnjih ambulanti.

Predsednik Saveta za zdravlje opštine Aleksinac obavestio je članove i javnost da je u zgradi opštine otvorena kancelarija ovog tela, koja će u određenim terminima primati građane i zainteresovane stručnjake, koji će imati priliku da iznesu svoje mišljenje o zdravstvenoj zaštiti u našoj opštini.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 6 =