Све зависи од вируса: Епидемија се смирује, почеле нехитне операције

Смиривање епидемијске ситуације на подручју општине Алексинац је омогућило да овдашња болница почне да ради и оне прегледе и операције које су биле на чекању. Осим што дневно више није троцифрен број новозаражених, повољнија је ситуација и у самој установи.

Број оболелих међу радницима се креће од три до 12 особа, а тренутно је осморо запослених оболело и сви су са лакшом клиничком сликом. Њихов повратак на посао се очекује након седам дана обавезне изолације.

Пад броја дневно оболелих од вируса корона са 140 на педесетак омогућио је службама у Општој болници да, колико је то могуће у оваквим условима, интензивирају нековид услуге. То нам је потврдио и директор др Горан Видић, уз напомену да су и у протекла три месеца радили такве услуге код пацијената код којих нису могле да се одложе. Редовни оперативни програми нису рађени већ само хитни случајеви.

‒ Кренули смо да радимо од прошле њедеље и очекујем да се неки замах ухвати и да можемо да реализујемо оно што смо планирали. Ја ћу да подсетим јавност да је пре седам година било 650 оперисаних пацијената годишње у болници Алексинац, а да смо ми кроз неколико година, конкретно до 2019. која је референтна година с обзиром да није било ковида, радили око 1.200 до 1.300 операција. Значи дупло више са истим капацитетом ‒ објашњава др Видић, уз напомену да су тек сада почели да добијају лекаре од ковида и медицинске сестре и да се сада очекује да се успостави неки ритам.

Он је још и казао да ако не буде изненађења што се ковида тиче биће могућности да се уради велики број операција.

‒ Заиста велики број људи чека на елективне операције, на жучну кесу, на уградњу мрежице за килу, вештачки кук, вештачко колено, уролошке операције ‒ констатује први човек Опште болнице у Алексинцу.

Др Видић је још једном поновио колико је значајно за редован рад болнице да се настави тренд самњења броја оболелих од КОВИД-а који је почео пре десетак дана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 18 =