Све се више говори о штетности дуванског дима

Сваке године, последњег дана маја, обележава се Међународни дан борбе против дуванског дима, а слоган овогодишње кампање је „Заштита деце од утицаја дуванске индустрије”.

Тим поводом, испред и у Туристичком инфирмативном центру у центру Алексинца одржана је акција мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви у склопу обележавања Светског дана без дувана, а у организацији Дома здравља у сарадњи са Црвеним крстом Алексинца.

Овом приликом, присутно лекарско особље прегледало је 120 наших суграђана у упознало их са штетношћу дуванског дима и конзумирања цигарета.

− Дим цигарете је пун канцерогених материја, има их више од педесет, директно материје које изазивају карцином било ког дела горњег или доњег респираторног тракта. Оно што је данас мени као лекару запало за око на терену да је сада малтене изједначен број жена и мушкараца који оболевају од карцинома плућа. Раније су углавном мушкарци били пушачи и међу њима је била ова патологија изражена, и лечили се од тога и улазили у статистику као предоминантна група обољевања од конзумирања цигарета, данас је тај број изједначен − рекла је докторица Натали Манасић из Службе кућне неге Дома здравља.

Иначе, о штетности дуванског дима се говори више деценија, познато  је то да се до пре две, три деценије није говорило, тако да људи нису знали нити били обавештени колико је то штетно. Онда је након првог случаја који се десио када је тражена одштета због тога што је пацијент преминуо од карцинома плућа, уведено да се на свакој паклици цигарета мора нагласити колико је дувански дим штетан не само за оног ко конзумира цигарете него и за људе који су у његовој околини, а који нису пушачи. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 4 =