Сваки двадесети контејнер уништи жар

У већини домаћинстава на подручју општине још увек су ложишта на чврсто гориво основно средство грејања. Продукт оваквог вида грејања јесте пепео и док га већина наших суграђана одлаже негде у дворишту, има и оних којима је лакше да га сместе у контејнер. Овакав вид одлагања није посебан проблем за Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге”, све док корисници воде рачуна да у пепелу не буде и жара.

У току године, пре свега у зимском периоду, у овом предузећу имају већих проблема са несавесним корисницима услуга који у контејнере убацују жар, па стално апелују да се такве ствари не раде, јер је штета вишеструка. Наиме, прво долази до паљења контејнера који су 95 посто пластични и који у потпуности изгоре, а долази и до оштећења камиона.

− Десило нам се прошле године да се камион упалио тако што је жар из контејнера просипан у камион, а онда је дошло до запаљења камиона. Срећом и брзом интервенцијом наших радника избегнута је већа штета и угашен је пожар који се десио. Тако да још једном апелујемо да сви корисници који свој жар морају да бацају у контејнер или канте то раде тако што прво жар одложе на неко место где ће се у потпуности охладити и жар и пепео, а тек онда га сместити у посуде које ће радници Комуналних услуга преузети или могу да га одложе у контејнере − поручио је директор „Комуналних услуга” Далибор Марковић.

Иначе, статистика је да негде око 4-5 посто контејнера у току године изгори. Вредност једног пластичног контејнера је око 30.000 динара, тако да је то штета која се чини предузећу, односно штета коју плаћа предузеће, али плаћају и сви корисници услуга, јер је то новац свих нас заједно.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл претрага).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 13 =