Сутра је Свети Никола, најчешћа слава у Срба

Српска православна црква и њени верници сутра, 19 децембра по новом, или 6. по старом календару, прослављају Светог Николу.

Како је Свети Никола, илити Никољдан најзаступљенија слава у Србији у народу важи да сутра пола Србије слави, а друга половина иде у госте.

Сматра се заштитником деце, учених људи, трговаца, морепловаца и путника. Светитељев култ распрострањен је не само код православаца, већ и међу католицима, те је у другим земљама познат и као Божић Бата. На хришћанским бродовима дуж Јадранског и Средоземног мора морепловци су држали икону Светог Николе, јер га сматрају својим заштитником.

Свети Никола је посна слава зато што пада у току Божићног поста, али најважније је тога дана припремити славски колач, скувати жито, вино.

Лекари апелују на вернике да овог свеца ове године обележе без гостију због ризика од ширења заразе изазване ковидом 19. Многи лекари управо обележавање Светог Николе виде као потенцијалну епидемиолошку бомбу, јер сматрају да ако дође до уобичајеног прослављања славе с великим бројем гостију, за десетак дана може да се очекује нови пораст оболелих од ковида 19. Људи се друже, гласно причају, у затвореним просторима борави више људи… Све то представља епидемиолошки ризик, јер на једном месту могу да се нађу и оболели од ковида који немају симптоме, а који могу да пренесу заразу на друге госте.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 6 =