Сутра је Покров Пресвете Богородице

Српска православна црква и верници сутра обележавају Покров Пресвете Богородице, велики хришћански празник за који се везује мноштво обичаја.

Покров Пресвете Богородице, заштитнице хришћанског света, један је од највећих празника посвећених Богомајци, а обележава се сећање на њено чудесно појављивање.

Велики број верника, може се слободно рећи неколико хиљада, ноћас ће традиционално присуствовати свеноћном бдењу у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису. Овај манастир је подигнут на месту, на коме се Пресвета Богородица јавила девојчици Милојки Јоцић 24. јула 1898. године. По благослову светог владике Николаја Велимировића, епископа жичког, 1934. године на овом месту подигнут је дрвени храм посвећен Покрову Пресвете Богородице. Изградња великог храма започета је 1977. године, а радови су у потпуности завршени 2001. године. На месту цркве брвнаре подигнута је нова од чврстог материјала, која је освећена 1998. године, на стогодишњицу јављања Пресвете Богородице.

И у Гредетину је тамошњи храм посвећен Покрову Пресвете Богородице.

Иначе, према предању, она се појавила за време молитве у цариградској Богородичној цркви 911. године. Јеванђелско предање каже да је била обучена „у златокрасну порфиру и сва је блистала у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама”, а у рукама је имала велики шал којим као да је покривала народ. Због тога се она на православним иконама појављује са покровом у рукама окружена светитељима у белим хаљинама. Њена одежда је симбол покровитељства и заштите од глади, болести и помора.

Многе жене које немају децу посте пред овим празником како би се причестиле на сам дан празника и моле се да им подари дете, а оне које имају моле се Богородици за њихово здравље. Празник славе жене да би лакше рађале и подизале децу.

Сви који верују у Богородицу и обележавају Покров Пресвете Богородице на овај дан обавезно треба да изговоре речи “Радуј се Радости наша и прекриј нас од сваког зла часним омофором твојим”. Кога Богородица прекрије својим покровом он постаје невидљив за зле духове и нечастиве силе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − 4 =