Дан белог штапа – Међународни дан слепих и слабовидих

Међународни дан белог штапа, симбола независноти и самосталности обележава се 15. октобра. Овај посебан датум скреће пажњу на изазове са којима се свакодневно суочавају слепе и слабовиде особе, а сваке године га обележавају и чланови Међуопштинске организације слепих и слабовидих општина Алексинац и Ражањ.

Циљ обележавања овог дана јесте тај да се јавност упозна са тим шта је слепоћа, али и да слепи и слабовиди упркос томе могу да функционишу самостално и доприносе заједници, стоји у саопштењу Међуопштинске организације слепих и слабовидих, поводом обележавања овог датума. Обележавање овог дана има за циљ унапређење положаја особа са инвалидитетом и услова за равноправно учешће слепих особа у живот шире друштвене заједнице.

Поводом Међународног дана слепих, који се обележава 15. октобра, познатијег као „Дан белог штапа”, председник општине Алексинац Далибор Радичевић и заменица председника Маријана Радивојевић уприличили су пријем за чланове Међуопштинске организације савеза слепих и слабовидих „Алексинац”.

Иначе, овдашње Удружење окупља око 140 чланова и позива слепе људе са територије општина Алексинац и Ражањ, који нису чланови Међуопштинске организације слепих у Алексинцу, да дођу у њихове просторије у улици 7. јули, испод трибина стадиона „Таш”, ради учлањена.

Насловна фотографија: Илустрација (Архива Алпрес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 6 =