Сутра је 4. јул – Дан борца

Удружење бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац, који је иначе баштини тековине општинског одбора СУБНОР-а Алексинац, обележиће сутра 4. јул Дан борца – дан када је упућен званични позив народу некадашње Југославије на оружану борбу против окупатора против фашиста, на оружани устанак.

Тим поводом, у 10 часова, положиће цвеће код спомен-бисте Момчила Поповића – Озрена, народног хероја и једног од организатора устанка на подручју општине Алексинац. Једна делегација посетиће Драгицу Тодоровић, јединог живог борца у напшој општини, а посетиће највероватније и место погибије или гробље у Горњем Адровцу и одати пошту другом народном хероју у нашој општини Ратку Јовићу Душку.

Што се тиче 7. јула, који је задржан као званичан Дан устанка народа Србије против фашистичког окупатора 1941. године, тај дан је раније обележаван полагањем цвеће на Споменику слободе у парку Брђанка, али овог пута због радова који су започети прошле године на реконструкцији овог споменика, цвеће ће положити код спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”.

Тог дана одаће пошту погинулим борцима и свима који су учествовали у Народноослободилачком покрету. 

Насловна фотографија: Илустрација (извор: архива Ал прес)

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − twelve =