Сабор који чува успомену на Саву и српску традицију

Традиционални Сабор фрулаша и народног стваралаштва „Дани Саве Јеремићаˮ у Ражњу, протекле суботе, одржан је по 23. пут наставивши тако да негује сећање на овог великог фрулаша рођеног у селу Послону. Због временских неприлика летњу позорницу у црквеној порти заменила је позорница у тамошњем Дому културе.

Драгица Радосављевић Цакана (фото: М. Влајић)

Манифестација је ревијално окупила 13 фрулаша и естрадне уметнике Драгицу Радосављевић Цакану и Чеду Марковића. Први на сцену ступио је вишеструки добитник престижне награде „Златна фрулаˮ и Плакете „Сава Јеремићˮ Милинко Ивановић Црни из Крагујевца, који је одсвирао песму „Лепо је бити чобаницаˮ и Савино коло.

Милинко Ивановић Црни (фото: М. Влајић)

Неда Николић из Београда је већ афирмисано име у музичком свету и наступала је и на Евровизији, а снимила је и два CD-а. И поред тога скоро да не пропушта од 2012. године да се појави на ражањској манифестацији, што поред њеног умећа публика изузетно цени. Затим се на сцени појавио још један мајстор фруле и овогодишњи добитник Савиног признања Владо Баралић који је, поред осталог, извео и ауторску нумеру „Нова Барићанкаˮ.

Неда Николић (фото: М. Влајић)
Владо Баралић (фото: М. Влајић)

Времешни Веља Кокарић из Београда, још једна фрулашка легенда, тако је спретно изводио музичке тактове, да много млађе колеге још увек треба да уче од овог уметника који као солиста Радио Београда већ 65 године проноси чаробни звук фруле, како у земљи тако и у иностранству. Маја Костадиновић из Бољевца је још један велики поштоваоц Сабора која је на сцени у Ражњу наступила још као девојчица са чувеним Тихомиром Пауновићем и више од деценије се појављује пред овдашњом публиком. Први је од фрулаша из Бруса наступио Љубиша Ђорђевић, извевши и чувено Савино Параћинско коло.

Веља Кокарић (горе лево), Маја Костадиновић (горе десно) Љубиша Ђорђевић (доле) (фото: М. Влајић)

Затим се пред одушевљеном публиком појавио, њима добро познато лице, шармантни дечак Милован Мића Симић из Бруса. Он не само да је показао своје умеће на фрули, већ је открио и свој таленат за сценски наступ. И његова некадашња суграђанка Дијана Ђокић је стасавала на Сабору наступајући као девојчица. Сада је, поред осталог, и члан Омладинског народног оркестра РТС-а. Као девети учесник на Сабору је био Богољуб Милојевић из Рејковца који каже да му је гитара професија, а фрула љубав.

После неколико година одсуства у Ражњу се поново појавио са фрулом др Андреј Трајковски из Београда, који је по професији лекар, и који се у слободно време радо прихвати овог народног инструмента изводивши не само традиционалну, већ и осталу музику.

Др Андреј Трајковски (фото: М. Влајић)

Сања Милановић је трећи пут на Сабору, а осим фруле свира на двојницама и окарини, и наравно на кларинету који јој је изабрани инструмент у музичкој школи. И домаћин је имао своје представнике. Јован и Богдан Младеновић, чланови КУД-а „Сава Јеремићˮ из Ражња су се дуетским нумерама успешно представили публици. Још један члан ражањског културно – уметничког друштва фрулаш Никола Симоновић је показао да ће се и у наредним годинама са успехом неговати успомене на Саву и његову фрулу.

Фрулаше је са пуно енергије и наравно професионалног умећа пратио Народни ансамбл РТС-а под руководством Синише Вићентијевића. Њима се у тренуцима када су наступали естрадни уметници Драгица Радосављевић Цакана и Чеда Марковић, придружио и чувени Бранимир Ђокић. Осим свог музичког умећа и овог пута је Марковић показао да је човек из народа. Он је сишавши у публику отпевао неколико нумера више него што је било договорено и додатно развеселио присутне.

Чеда Марковић (фото: М. Влајић).

Манифестација Дани Саве Јеремић установљена је 2000. године. Скупштина општине  Ражањ је 2009. године, донела одлуку да општину Ражањ прогласи Фрулашком републиком, а Сабор фрулаша и изворног народног стваралаштва „Дани Саве Јеремића” културном манифестацијом од општинског значаја. За носиоце манифестације одредила Дом културе Ражањ и КУД „Сава Јеремић”. Генерални покровитељ Сабора је Скупштина општине Ражањ.

Народни ансамбл РТС-а под руководством Синише Вићентијевића (фото: М. Влајић)

У духу те традиције и ове године подигнута је застава Фрулашке републике и одсвирана химна „Ражањско колоˮ.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × two =