Сутра Алексинац обележава два значајна датума

Сто друга годишњица од ослобођења Алексинца у Првом светском рату и 76. годишњица у Другом светском рату биће обележене сутра пригодним комеморативним скупом. Због близине ова два датума, односно 13. октобар у Другом, а 15. у Првом светском рату, Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац донео је одлуку да ова два датума буду обележена истог дана, 13. октобра.

− Тринаести октобар је значајан датум у новијој историји нашег града. Наиме тога дана 1944. године Алексинац је ослобођен од фашистичких окупатора. У наш град су прве ушле јединице Црвене армије заједно са партизанским јединицама. Међутим, два дана касније, 15. октобра 1918 године, наш град је доживео слободу и у Великом, тачније Првом светском рату. Тада је савезничка коњица прва ушла у наш град и донела му слободу, тим поводом Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и Удружење бораца НОР-а општине Алексинац организује 13. октобра обележавање ова два значајна датума у нашој новијој историји – каже Мића Милојевић, члан овог одбора.

Најпре ће од 10 сати уз службу свештенства Саборне цркве у Алексинцу бити обележена годишњица ослобођења у Првом светском рату. Венце цвећа крај споменика погинулим у Балканским и Првом светском рату у порти цркве положиће делегације Општине Алексинац и удружења бораца и осталих патриотских организација.

Након тога, полагање цвећа ће се наставити код Спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”, где су сахрањене кости бораца Озренског партизанског одреда, и тиме се одати пошта онима који су дали своје животе за ослобођење Алексинца у Другом светском рату.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + four =