Алексинац осми пут домаћин физичарима из региона

Алексинац ће и у садашњим измењеним околностима бити домаћин, сада већ традиционалне, Међународне конференције о настави физике у средњој школи која окупља професоре и ученике из региона. Нажалост, ове године учесници неће и физички бити присутни у граду на Моравици, већ ће се конференција одржати онлајн, преко платформе и на Јутјуб каналу Алексиначке гимназије биће директан пренос.

Онлајн окупљање учесника заказано је за 23, када почиње конференција која се завршава 25. октобра. Првобитно је било планирано да се физичари у Алексинцу окупе од 27. до 29. марта, али је тај скуп отказан због тадашње ситуације око вируса корона.

Општина Алексинац је свих ових година, као покровитељ и један од организатора, снажно подржавала овај скуп који је из године у годину окупљао све већи број учесника из све већег броја земаља. О томе је на данашњем сусрету са представницима медија говорио први човек алексиначке локалне самоуправе Далибор Радичевић.

– Пријављен је 121 наставник средње школе и факултета. Од тога 58 наставника има пријављене радове, 15 предавача су по позиву и учествује 41 ученик из Македоније, Русије, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Бугарске и Србије. Осам држава укупно – саопштио је председник Радичевић. 

Председник Организационог одбора и актуелни председник Скупштине општине Алексинац Ненад Станковић изразио је задовољство што је имао прилике да учествује на првој, а и сада на осмој конференцији. Он је оценио да је веома важно што су се три овдашње средње школе удружиле око организовања и нагласио је значај физике као фундаменталне науке за развој друштва.

– Наравно свега овога не би било и без ентузијазма једне групе професора и наставника физике из наших школа, пре свега из Гимназије, Пољопривредне школе ‘Шуматовац’ и Техничке школе ‘Прота Стеван Димитријевић’. Не би било ни без подршке катедре за физику Природно математичког факултета Универзитета у Нишу – казао је Станковић, изразивши наду да ће се овај ентузијазам задржати код просветних радника, а да ће локалне самоуправе и даље помагати оваква окупљања. 

О стручном аспекту конференције говорио је председник Програмског одбора Др Љубиша Нешић, професор Природно-математичког факултета у Нишу на департману за физику.

– Иначе у оном стручном смислу ова конференција се бави методиком наставе из физике и то се показало као врло значајна физичарска дисциплина последњих десетак година. А у програмском одбору и на списку предавача заправо окупља, по некој општој процени, људе који су најистакнутији у овим земљама и који већ традиционално учествују на конференцији – напоменуо је проф. др Љубиша Нешић, изразивши наду да ће ова конференција, која се сада организује осми пут, достићи и двоцифрен број. 

Директорка Алексиначке гимназије Данијела Вељковић је, поред осталог, нагласила и учешће ученика из школа широм региона, а први пут је један рад стигао из Русије.

– Прихваћени радови су од ученика из Пожеге, из гимназије у Вуковару у Хрватској, из гимназије ‘Јован Дучић’ из Требиња, гимназије ‘Радовић’ из Македоније, Средње школе из Велеса из Македоније, Струмице из Македоније, Гимназије ‘Свети Сава’ Пожега, ‘Светозар Марковић’ из Ниша, гимназије у Вараждину, Земунске гимназија из Београда, Католичког спортског центра у Бања Луци, Гимназије ‘Јован Дучић’ у Добоју, из Охрида, Гимназије Бихаћ у Бихаћу први пут ове године, Зрењанинска гимназија и први пут ове године из града Томск из Руске Федерације један ученички рад – каже директорка овдашње гимназије. 

Након обраћање медијима, у канцеларији председника општине Алексинац, одржан је и радни састанак, коме су осим горепоменутих учесника присуствовали и професори физике у Алексиначкој гимназији Славољуб Радуловић и Братислав Симић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 3 =