Suša uzela danak

Tradicionalni Dani polja strnih žita, odnosno prezentacija sortimenta ozimih strnih žita u sortnom makroogledu, danas su održani u selu Lužane, na parceli Srbe Trifunovića.

Pšenice su ove godine u dosta lošem stanju. Uslovi su jesenas u vreme setve bili dobri, a kiše su doprinele da pšenica zaista dobro nikne. Međutim, kasnije tokom bitnih delova vegetacije, pre svega u martu kada je odrađena prihrana useva nije bilo adekvatih padavina da se đubrivo rastvori i da se od strane pšenice usvoji. Onda je naišao period hladnog vremena, pa red toplog vremena i nedostatka padavina tri mesca. Sve to je dovelo do značajnog gubitka lisne mase.

−Kod useva koji su sačuvali lisnu masu masu može se očekivati solidan prinos na nivou višegodišnjih proseka, negde četiri tone po hektaru, a kod useva koji su izgubili lisnu masu, gde je suša uzela danak očekuje se pad prinosa i do 50 posto. Ovaj deo gde je bio ogled gotovo da nije imao kišu i imamo izuzetno sušnu situaciju, jako sušenje lišća , ali to je pravi prikaz selekcije. U ovakvim usloviuma, praktično sorte koje podnesu ovakve ekstremne uslove proizvodnje, odnosno sušu, su perspektiva u daljoj proizvodnji s obzirom da nas očekuje suša i u narednim godinama− kaže Saša Stanković, savetodavac u PSSS Niš.

Na manifestaciji koju organizuju savetodavci Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Niš i promoterima semenskih kuća ovom prilikom predstavljeno je 27 sorti pšenice, šest sorti ječma, četiri sorte tritikala, osam selekcionih kuća, kao i primenjena sortna agrotehnika u ogledu i agroekološki uslovi proizvodnje u proizvodnoj 2021/22. godini.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

20 − twenty =