Суша узела данак

Традиционални Дани поља стрних жита, односно презентација сортимента озимих стрних жита у сортном макроогледу, данас су одржани у селу Лужане, на парцели Србе Трифуновића.

Пшенице су ове године у доста лошем стању. Услови су јесенас у време сетве били добри, а кише су допринеле да пшеница заиста добро никне. Међутим, касније током битних делова вегетације, пре свега у марту када је одрађена прихрана усева није било адекватих падавина да се ђубриво раствори и да се од стране пшенице усвоји. Онда је наишао период хладног времена, па ред топлог времена и недостатка падавина три месца. Све то је довело до значајног губитка лисне масе.

−Код усева који су сачували лисну масу масу може се очекивати солидан принос на нивоу вишегодишњих просека, негде четири тоне по хектару, а код усева који су изгубили лисну масу, где је суша узела данак очекује се пад приноса и до 50 посто. Овај део где је био оглед готово да није имао кишу и имамо изузетно сушну ситуацију, јако сушење лишћа , али то је прави приказ селекције. У оваквим условиума, практично сорте које поднесу овакве екстремне услове производње, односно сушу, су перспектива у даљој производњи с обзиром да нас очекује суша и у наредним годинама− каже Саша Станковић, саветодавац у ПССС Ниш.

На манифестацији коју организују саветодавци Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш и промотерима семенских кућа овом приликом представљено је 27 сорти пшенице, шест сорти јечма, четири сорте тритикала, осам селекционих кућа, као и примењена сортна агротехника у огледу и агроеколошки услови производње у производној 2021/22. години.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 12 =