Šumatovac

„Шуматовацˮ на хорским свечаностима у Нишу: „Представили смо Алексинац најбоље што смо моглиˮ

Алексиначки мешовити хор Шуматовац успешно се представио на 28. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу. Било је ово прво учешће хора у главном програму фестивала, до сада је учествовао само на фестивалу православне духовне музике који се одржавао у оквиру хорских свечаности. Представио се друге фестивалске вечери, у великој конкуренцији, са хоровима из Румуније, Уругваја и Србије.

– Била нам је част и задовољство да наступимо са одличним хоровима. Драго нам је да је наша некадашња диригентица Милена Ињац сматрала да то можемо да изнесемо и указала нам поверење позвавши нас на овај велики фестивал. Био је то наш први наступ на Летњој позорници, која је и грађена због хорских свечаности, некада под именом Југословенске хорске свечаности. Представили смо Алексинац најбоље што смо могли, добро смо се спремили и дали све од себе. Публика нас је одлично прихватила, судећи по великом аплаузу који смо добили. У току наступа, иза хорова су се смењивале фотографије градова из којих хорови долазе, тако да је и Алексинац имао своју малу презентацију – кажу у „Шуматовцуˮ.

Алексиначки хор извео је композиције Марка Тајчевића, Матеа Флече, Карла Џенкинса, Александра Архангелског и Исидора Бајића, под диригентским вођством Димитрија Голубовића. Солисти су били Анђела Живановић и Милош Раденковић, а за клавирску сарадњу био је задужен Никола Цветковић.

Šumatovac
Фото: Алексиначки мешовити хор Шуматовац

– Један од највећих утисака са фестивала су занимљиве и поучне радионице са феноменалном гошћом, врхунском диригенткињом из Турске, маестром Ахтер Дестан. На њима смо вежбали композиције Тебе појем, Мокрањца, и Алилуја, композицију из Гане, са којима смо учествовали на завршној вечери фестивала – додају у хору. 

Завршно вече 28. Интернационалних хорских свечаности протекло је у знаку доделе фестивалских признања, и постхумног уручења награда за животно дело Даринки Матић Маровић и Снежани Спасић, (Наиса). Вече су обележили наступи хора „Колегиум музикумˮ и дуа „Вокс феминеˮ, као и наступ и јединствени звук здруженог хора 28. ИХС, са диригентом Ахтер Дестан.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 20 =