Šumadinac osvojio “vodenicu”

Kada se grupa entuzijasta okupila sredinom šesdesetih godina priošlog veka i krenula sa pričom o organizaciji takmičenja pevača amatera, sigurno da nije ni slutila da će se ona oržavati preko 50 godina. Tačnije, sinoć je održana 56. Etno-kulturološka manifestacija „Na Moravi vodenica stara”.

Naravno, ova manifestacija imala je jedan kratak prekid u svom kontinuitetu. Zbog epidemijske situacije prošle godine nije održana ova manifestacija, a kako su mere ublažene ovo je bila prilika da se ona nastavi, ali uz mere odbrane od korone i uz svega 500 gledalaca, iako je interesovanje bilo mnogo veće.

Kao što tradicija nalaže manifestacija „Na Moravi vodenica stara” počela je istoimenom pesmom, a čast da otpeva himnu manifestacije imao je Dušan Jeremić u pratnji orkestra Osvajači.

Za vreme takmičarskog dela programa publika je imala priliku da čuje interpretaciju osam najlepših narodnih pesama, a svoj sud o kvalitetu otpevanih numera dao je žiri u sastavu  Dragoslav Fredi Stanisavljević, izvršni direktor produkcije RTS-a, mr Vojislav Spasić, vanredni profesor katedre za solo pevanje FILUM u Kragujevcu, prof. Aleksandar Stanković, profesor OMŠ “Vladimir Đorđević”, mr Marko Jelenić, direktor OMŠ “Vladimir Đorđević” i Aleksandar Jelenić,član Gradskog orkestra.

Nakon odslušanih numera žiri je treću nagradu i vaučer u iznosu od 10.000 dinara dodelio Veljku Milojkoviću iz Šetke kod Ražnja za pesmu “Polomio vetar grane”, dok je drugo mesto sa pesmom “Pod gorom se šetalo devojče” zauzela Aleksandra Mladenović iz Novog sela kod Niša, koja je dobila vaučer na 20.000 dinara. Pobednik ovogodišnje manifestacije Bojan Pavlović došao je iz srca Šumadije, iz Kragujevca, i maestralno otpevao pesmu Cuneta Gojkovića “Sone strane Morave “. On je dobio plaketu i vaučer u iznosu od 30.000 dinara.

− Ovo mi nije prvo takmičenje, ali nastup u Aleksincu jeste i drago mi je što sam ovde bio. Ovo je moje pevanje i narodna muzika treba da živi. Nije teško bilo izabrati pobedničku pesmu, to je moj repertoara, to ja znam da pevam i došao sam do ove stare pesme − rekao je ovogodišnji pobednik koga možemo očekivati i na narednim manifestacijama, ali najverovatnije u revijalnom delu.

Za razliku od minulih, ove godine je za publiku bilo priređeno jedno iznenađenje. Pre proglašenja pobednika splet pesama otpevali su grupa takmičara sa članom žirija mr Vojislavom Spasićem, nekoliko pesama koje su pripremili nakon audicije.

I ova manifestavija „Na Moravi vodenica stara” završena je koncertom. Za prisutnu publiku, nakon takmičenja pevača amatera, do duboko u noć pevao je Dušan Svilar u pratnji grupe „Apsolutno romantično”.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 + seventeen =