Шумадинац освојио “воденицу”

Када се група ентузијаста окупила средином шесдесетих година приошлог века и кренула са причом о организацији такмичења певача аматера, сигурно да није ни слутила да ће се она оржавати преко 50 година. Тачније, синоћ је одржана 56. Етно-културолошка манифестација „На Морави воденица стара”.

Наравно, ова манифестација имала је један кратак прекид у свом континуитету. Због епидемијске ситуације прошле године није одржана ова манифестација, а како су мере ублажене ово је била прилика да се она настави, али уз мере одбране од короне и уз свега 500 гледалаца, иако је интересовање било много веће.

Као што традиција налаже манифестација „На Морави воденица стара” почела је истоименом песмом, а част да отпева химну манифестације имао је Душан Јеремић у пратњи оркестра Освајачи.

За време такмичарског дела програма публика је имала прилику да чује интерпретацију осам најлепших народних песама, а свој суд о квалитету отпеваних нумера дао је жири у саставу  Драгослав Фреди Станисављевић, извршни директор продукције РТС-а, мр Војислав Спасић, ванредни професор катедре за соло певање ФИЛУМ у Крагујевцу, проф. Александар Станковић, професор ОМШ “Владимир Ђорђевић”, мр Марко Јеленић, директор ОМШ “Владимир Ђорђевић” и Александар Јеленић,члан Градског оркестра.

Након одслушаних нумера жири је трећу награду и ваучер у износу од 10.000 динара доделио Вељку Милојковићу из Шетке код Ражња за песму “Поломио ветар гране”, док је друго место са песмом “Под гором се шетало девојче” заузела Александра Младеновић из Новог села код Ниша, која је добила ваучер на 20.000 динара. Победник овогодишње манифестације Бојан Павловић дошао је из срца Шумадије, из Крагујевца, и маестрално отпевао песму Цунета Гојковића “Соне стране Мораве “. Он је добио плакету и ваучер у износу од 30.000 динара.

− Ово ми није прво такмичење, али наступ у Алексинцу јесте и драго ми је што сам овде био. Ово је моје певање и народна музика треба да живи. Није тешко било изабрати победничку песму, то је мој репертоара, то ја знам да певам и дошао сам до ове старе песме − рекао је овогодишњи победник кога можемо очекивати и на наредним манифестацијама, али највероватније у ревијалном делу.

За разлику од минулих, ове године је за публику било приређено једно изненађење. Пре проглашења победника сплет песама отпевали су група такмичара са чланом жирија мр Војиславом Спасићем, неколико песама које су припремили након аудиције.

И ова манифеставија „На Морави воденица стара” завршена је концертом. За присутну публику, након такмичења певача аматера, до дубоко у ноћ певао је Душан Свилар у пратњи групе „Апсолутно романтично”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 6 =