Стоп раним браковима

Ових дана у граду се одржавају последње активности по пројекту  који се зове „Снажније заједно мењамо све”, а који финансира Реконструкција Женски фонд из Београда.

Улична акција „Рана удаја није ромска традиција” спроведена је пре неколико дана, када су младе девојке из Удружења „Нада”, иначе ученице средње техничке школе скренуле пажњу јавности на проблем са којим се суочавају њихове вршњакиње и уопште младе девојке.  Уз помоћ пролазника, другова и другарица из својих средина израдиле су паное и јасно истакле своју идеју да желе да се чује и њихов глас.

Поред ове уличне акције, током шест месеци, колико је трајао овај пројекат, биле су организоване и разне радионице.

− Имали смо низ радионица што психолошких, што радних, како би девојке биле оснажене да пруже вршњачку подршку својим млађим другарицама и да сви заједно пошаљемо јасну поруку да оне имају право да саме бирају и доносе одлуке о свом животу. Да рани бракови нису и не смеју да буду ромска традиција. Ту нам је помогао псиихолог Младен Анђелковић и професорка историје Маја Нешић. Тај рад са децом нам је био веома значајан, јер смо их ту ојачале, оснажиле да раде са девојчицама млађег узраста односно седмог и осмог разреда, како би дале значаја да заврше школу, да упишу средњу школу. Много је битно да изаберу школу коју воле и да преброде прву годину. Та прва година је најирзичнија и ту деца највише одустају од школовања − рекла је Наташа Петровић, председнице Удружења ромкиња ‘Нада’.

На овој завршној акцији послата је порука „Стоп раним браковима” и „Не дам своје детињство”, а у склопу овог пројекта израђен је и кратак филм намењен подршци девојчицама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 14 =