Стојковић о прекиду сезоне: Окрећемо се новим изазовима

Председништво Суперлигаша у проширеном саставу је пре неколико дана донело одлуку да се ове сезоне не одигра кошаркашка лига Србије. Међу тимовима који су остварили пласман у ово такмичење је и алексиначки Напредак ЈКП. О актуелним темама, минулој сезони и ономе што следи, разговарали смо са председником Напретка, Ненадом Стојковићем.

Недавно је на председништву Суперлиге Србије убедљиво изгласана одлука о неодигравању завршнице првенства. Између осталих, и Ви сте дали свој глас против одигравања овог такмичења. Зашто сте сматрали да је то најбоље решење?

Ова одлука донета је огромном већином гласова (10:2). Кад се стање ствари реално сагледа, нису постојали услови за наставак такмичења. Направљена је огромна пауза из већ познатог разлога, а реч је о пандемији коронавируса. Играчи су били принуђени на строго мировање, нису били ни у каквом тренажном процесу. Било би потребно пуно времена да се они врате у оптималну форму. Поред свега наведенеог, треба рећи и да би те утакмице биле одиграване без присуства публике. Не треба посебно наглашавати колико алексиначка публика значи нашем клубу. Није фраза, она јесте Напретков шести играч. Замислите да нам дођу Звезда или Партизан у Алексинац, а да се та утакмица одигра пред празним трибинама? Остаје жал за тиме, велика је штета за наш град и клуб што нисмо угостили великане наше кошарке.

Осврнимо се на минулу сезону. Напредак је у њу ушао као новајлија, са опстанком као јединим циљем. Отишли сте корак даље, пласирали сте се у саму средину табеле. Колико сте задовољни сезоном иза нас?

Пре почетка сезоне, многи су сматрали да ћемо бити ”топовска храна” за противничке екипе и да ћемо се убрзо вратити у нижи ранг такмичења. Напредак је у овом првенству клуб са (можда) најмањом традицијом и сигурно најмањим буџетом у односу на остале тимове. Успели смо да саставимо конкурентан тим и добро смо се носили са свим противницима, који су временом на нас гледали све озбиљније. Мало је рећи да сам задовољан учињеним. Наш клуб се појавио на кошаркашкој мапи Србије и заузео високу позицију. Пресрећан сам због тога.

Сад је јасно да се окрећете новим изазовима, склапању тима за нову сезону. Који су Ваши наредни кораци?

Увек крећемо од питања тренера. Познато је да три сезоне имамо изванредну сарадњу са тренером Небојшом Раичевићем. У наредном периоду прво ћемо решавати тај статус, да бисмо касније могли да се усредсредимо и на ангажовање играча. Има пуно непознаница о томе какво ће стање генерално у спорту бити, због свега овога кроз шта смо сви прошли. Ту је и незаобилазно питање финансија. Ту морам да истакнем да смо до сада имали одличну сарадњу са локалном самоуправом, мислим да је та сарадња на заиста високом нивоу.

Клуб је искуснији за једну сезону коју има иза себе. Које су предности тога што више нисте новајлије?

Имамо једно велико искуство. Прва година је најтежа у оваквом рангу такмичења. Мислим да ће ствари у неком погледу ићи пуно лакше, да ћемо сезону дочекати спремнији него што је то био случај пре годину дана. Обезбеђени су и нови кошеви, који испуњавају највише стандарде, а које су у обавези да имају све хале у којима се игра Кошаркашка лига Србије.  

Када крећете у преговоре и састављање новог тима? Јесте ли већ почели или ускоро крећете са тим?

Ми као клуб немамо паузу, посла има током целе године. Свакако да нас оно главно очекује, а то је састављање новог ”мозаика”. Треба очекивати да у наредних 15-так дана решимо питање тренера. Након тога, бавићемо се стварањем окоснице тима, коју би требало договорити у наредних месец – месец и по дана. Не треба журити, пратићемо ситуацију на тржишту. Волео бих да смо клуб са већим буџетом па да можемо да се упустимо у трку за неким конкретним појачањем, али ми то нисмо и мораћемо да будемо стрпљиви. Видећемо и са коликим средствима ћемо располагати у будућности. Од тога зависи и састав тима.

Управо је наредно питање на тему скромног буџета којим располаже алексиначки клуб. Напредак је иза себе оставио многе клубове који имају знатно веће буџете. Шта је по Вама кључ успеха?

Све што радимо у клубу, трудимо се да радимо максимално коректно. Тежимо стварању узајамног поштовања међу свима у клубу. Са свим играчима договарамо само оно што је реално. Не бавимо се ничим што касније не би могло да буде испуњено. Треба имати и пуно среће. Увек гледамо да, пре свега, одаберемо добре људе а потом и добре играче. И наравно, да ти играчи остану здрави.

Није лако остварити све то, када за конкуренте на тржишту имате и велике клубове, са великом традицијом?

– Нимало није лако али је и велико задовољство што су сви ти клубови и истакнути руководиоци истих били у Алексинцу током минуле сезоне. Такође, најлепше утиске из Алексинца понеле су и неке наше најпознатије судије: Јовчић, Глишић, Маричић, Јурас… Конкуренција ће по мени бити још јача, јер су у КЛС лигу ушли и крагујевачки Раднички и Слога из Краљева. Нама следи и разговор са општинским руководством, како бисмо знали на колику помоћ наше Општине ћемо моћи да рачунамо.

Велики је број љубитеља кошарке у Алексинцу и околини. Шта бисте им овом приликом поручили, док жељно ишчекују нову сезону?

– Пре свега, волео бих да ова болест остане иза свих нас. Да се сви окренемо новој сезони и да не буде никаквих ограничења по питању броја људи који могу присуствовати мечевима. С поносом могу да кажем да смо једна од најгледанијих екипа и да је свака утакмица прошла без и најмањег инцидента и да наш клуб није платио ни једну казну. Моја највећа жеља је да сви заједно то поновимо следеће сезоне. Верујем да ћемо поново направити конкурентну екипу, чијим ће залагањем на паркету публика бити задовољна.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 10 =