Сточне пијаце још увек забрањене за свиње и прасад

Иако је повољна епизотиолошка ситуација у општини Алексинац овдашње сточне пијаце још неко време биће забрањена зона за продају свиња и прасади. Како се могло чути на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације у осталим општинама, које су део тог јединственог епизотиолошког подручја Нишавског округа, било је доста позитивних случајева заразе животиња у домаћинствима, поготово у општини Ражањ.

Изнет је и податак да је на територији наше општине последњи случај заразе био још почетком априла, а код дивљих свиња у фебруару. Доста је протекло времена и од 14. јуна када је евидентирано оболевање свиња у ражањској општини. То је било тачно пре три месеца.
Са терена Националном кризном центру свакодневно стижу информације, али нема наговештаја када ће бити укинуте мера забране продаје свиња и прасади на сточним пијацама.

Како је објашњено, од стране присутне ветеринарске инспекторке др Снежане Митровић, мере које ће предузети надлежне институције не зависе само од подручја општине Алексинац, већ и од других, нарочито од суседног Зајечарског округа у коме је и Сокобања где је, такође, било заразе.

‒ Можемо да кажемо да је ситуација повољна, а какве ће одлуке да донесе касније Национални кризни центар у смислу одјаве заразе, то не зависи од нас. То зависи од њих и уопштег стања на читавом нашем подручју истока и југоистока Србије ‒ закључила је ова инспекторка.

Према неким незваничним информацијама прошле недеље је разматрана ситуација на читавом нишавском округу и наводно предлог је да се изврши одјава, али пре тога треба да се спроведе нека одређена процедура. По истом извору тај план још није сачињен. Када ће то да буде највише зависи од Управе за ветерину. Можда месец, месец и по дана, а може да дође до промена на терену које би биле негативне када је у питању епизотиолошка ситуација.

На основу предлога председавајућег и команданта Општинског штаба, актуелног председника општине Далибора Радичевића одлучено је да се писменим путема затраже додатне информације и процене када ће мере забране због болести Афричке свињске куге бити укинуте на подручју алексиначке локалне самоуправе, јер нових оболевања нема већ пола године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + fifteen =