Стижу руски трговци и најављују ниже цене и до 20 одсто

На алексиначком тржишту ускоро ће се појавити још један трговински ланац. Овог пута ради се о руској трговини која је већ отворила објекте у неколико српских градова, а нама најближи је у Крушевцу. Како је најављено, у разговору за наш портал, на Житковачком путу, где је некада био салон намештаја, завршава се реновирање простора где ће бити смештен маркет руског „Светофораˮ.

„Светофорˮ, или на српском семафор, је најјефтинији трговински ланац у Русији који је најавио да ће највећа разлика, у односу на конкуренцију у Србији, бити цене које ће бити чак до 20 одсто ниже. Они су такође најавили да ће радити директно са произвођачима, са строгом контролом квалитета, као и ниском маржом. То опредељење ове трговине су нам потврдили и руководећи људи продајног објекта у Алексинцу, које смо затекли како надгледају радове. Они кажу да се почетак рада објекта на Житковачком путу очекује крајем јула, евентуално почетком августа.

Наши саговорници нас још информишу да ће у алексиначком маркету бити руске и српске робе и да се надају да ће потрошаче осим квалитетом освојити и приступачним ценама.

Како пишу српски медији дисконтни ланац „Светофорˮ у Европи послује под брендом „МЕРЕˮ. МЕРЕ је део Торгсервис групе која послује на више од 800 локација у 10 земаља. Постоји од 2009. У нашој близини имају радње у Румунији, а план је да се шири и на Грчку. Њихова пословна политика је рад директно са произвођачима, строга контрола квалитета и ниска маржа.

Фотографија: Илустрација.

О каквој се трговини ради можда најбоље одсликавају написи из Немачке, колега из Дојче веле, који кажу да када је ланац пре две године стигао у Немачку већ после седам дана био је приморан да затвори своју прву радњу у Лајпцигу – због велике потражње и несташице залиха.

У том тексту још и стоји да је пола килограма кафе је у том тренутку коштало два евра, што је било упола цене у односу на Лидл и Алди. Оно што је запарало очи потрошачима јесте тај „сировиˮ наступ руског ланца где више подсећа на складиште него на продавницу. Док имају шта да купе по нижој цени, потрошачима у Лајпцигу то није сметало.

„За људе који немају много новца ово је јефтина алтернатива. Можда не можете овде да обавите комплетну недељну куповину, али можете да набавите месо, кобасице и добијете производе по ниским ценамаˮ, рекла је редовна муштерија у руском ланцу за Дојче веле.

Очито да ће овај трговински ланац обогатити понуду у нашем граду, а евентуалним доласком још једног трговинског ланца конкуренција у граду би се додатно појачала. То је општини Алексинац потребно, јер неретко чујемо од суграђана да су наводно цене у истим трговинским ланцима, и уопште понуда, различите у продајним објектима у Алексинцу и Нишу. По њиховој причи, на штету овдашњих потрошача.

3 коментара

 1. U ekonomiji postoji nešto što se zove “tržišna utakmica”, odnosno svako na tržištu mora da poštuje određene cene (ni previše visoke, ni previše niske) kako bi se omogućila objektivno jednaka konkurencija u kojoj prodavac ili proizvođač kupce može da pribavi jedino kvalitetom (kako bi i trebalo da bude).

  A da ti dopustiš ni manje ni više strancu da odmah u startu razbuca konkurenciju i uništi poslovanje domaćim subjektima tako što će da cene spusti nerealno niske, u normalnim zemljama to ne da se ne dopušta nego je kažnjivo. A kod nas sve može, što jeftinije i što nekvalitetnije to je naša zemlja srećnija. Dovedeš stranca da za male pare posluje, istisneš domaće subjekte i primoraš ih da se potčine strancu. Tako posluje mafija, a ne država koja misli na budućnost…

  1. Druze svuda u svetu konkurencija je presudna za maloprodajne cene.Niko na svetu ne postavlja veto na cene arikla, a desava se da veliki lanci posluju sa gubitkom dok ne izbace konkurenciju iz igre.Sada nasim trgovcima ostaje da smanjuju marze koje idu min od 30% a u nasoj opstini su daleko vece

  2. Poštovani ,
   Ta Ruska kompanija je već otvorila u Nemačkoj pored Aldija i Lidla i cene su isto niske i NISU KAŽNJENI ..
   To što vi imate vašu maloprodaju moraćete da spustite maržu i da pokušate da budete konkurentni..
   Pozdrav iz SVETOFORA

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =