Статистички ово су највећа искушења за возаче на алексиначким саобраћајницама

Извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац за првих шест месеци ове године, указује на неколико детаља на које возачи треба да обрате пажњу како би избегли одређене непријатности.

Подаци указују да су чешће саобраћајне незгоде у насељима, било их је 50, у односу на оне ван насеља где се догодило 12 инцидената, на регионалном путу било је 10 удеса и само 2 на општинским саобраћајницама. Укупно у првом полугодишту на подручју наше општине су се десиле 72 саобраћајне незгоде.

Када говоримо о насељеним местима највише незгода је било на улицама, 26, затим на магистралним и регионалним путевима који пролазе кроз њих, 16, и осам инцидената је било на раскрсницама. Ови подаци указују где су вребале опасности и где су возачи били најнепажљивији.

Намерно истичемо непажњу возача, јер у поменутом извештају под рубриком Узроци саобраћајних незгода код одреднице предузимање непромишљених радњи од стране возача стоји бројка 52. Погрешно извођених радњи од стране возача је било у 35 случајева, пропуста возача због лошег психофизичког стања, непажње, расејаности је било 14 пута. Колико је потребна пажња лица који управљају возилом показује и податак да је само у 12 ситуација на незгоду утицало стање пута, а неисправно возило само једном.

Пропуст возача због неискуства, непримереног и непрописаног понашања је био у седам догађаја, а пропуст пешака само у једном инциденту, колико је приписано и грешци возача због неадекватне видљивости и прегледности.

Због горе наведених грешака, у првих шест месеци ове године на алексиначким саобраћајницама једна особа је изгубила живот, седам лица је теже и 35 лакше повређено. Да нам је неопходна већа дисциплина у саобраћају указује и број изречених казнених мера због непримереног нашег понашања у саобраћају. Због некоришћења сигурносног појаса кажњена је 241 особа, а за прекорачење брзине чак 300 лица.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =