Изложба о човеку који је задужио српско здравство

Поводом обележавања дана ослобођења општине Алексинац у Првом и Другом светском рату, у четвртак 13. октобра, у 13 часова и 30 минута у просторијама Турисичко информативног центра општине Алексинац биће отворена изложба посвећена доктору Владану Ђорђевићу, утемељивачу Црвеног крста у Србији.

− Негујући традицију славне српске војске на предлог многобројних пријатеља Војне болнице Ниш уочи дана Војне болнице 2020. године дошли смо на идеју да се у комплексу Војне болнице постави биста доктору Владану Ђорђевићу, оснивачу Војне болнице и првом управнику. Истовремено се родила идеја да направимо једну публикацију и изложбу посвећену њему. У 2020. години смо се на тај начин одужили лику и делу доктора Владана Ђорђевића − појаснила је војни службеник  Мила Недељковић, референт за информисање.

Изложба је настала из плодоносног рада госпође Иване Груден Милентијевић кустоса Народног музеја у Нишу и до сада су грађани Врања, Краљева, Прокупља и Београда имали прилике да се подсете на заборављеног јунака доктора Владана Ђорђевића.

− Велико нам је задовољство што ће изложбу моћи да виде и грађани Алексинца. Позивамо све ђаке, ученике да посете ову изложбу, да се информишу о лику и делу и његовом значају за историју не само српске медицине него историју српског народа у целини − додала је Недељковић.

Иначе, ову изложбу организује алексиначко Удружење бораца у сарадњи са Војном болницом у Нишу која је власник исте и у сарадњи са општинском организацијом Црвеног крста у Алексинцу и то је остварење једне идеје која је дуга пет месеци.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =