Стари рецепти на нови начин

Након јучерашње промоције календара „Знамените Алексинчанке кроз време” у овдашњој Библиотеци данас је настављено обележавање глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама”.

И овог пута, симболично у 5 минута до 12, одржана је промоција књиге  „Биг мамин кувар” Александре Ђорђевић. То је збирка савремених рецепата који не садрже бели шећер, бело брашно и рафинисана уља.

− То је нешто што бисмо свакако требали да избегавамо у исхрани уколико желимо да будемо здравији и превентирамо неке болести. Знамо да се људи данас често хране на брз начин, пекаре и остало. То су лоши избори па у овој књизи нудим решења за нека традиционална јела, припремљена на здравији начин где се користе интегрална браша, пшенично, спелтино, ражено, хељдино, и остало. Када су слатиши у питању, шећер можемо да заменимо урмама, бананама, медом и осталим заслађивачима. Уколико постоји можда неки дијатебес, инсулинска резистенција, ту су некалоријски заслађивачи попут стевије и еритритола. Што се тиче уља, замена су хладно цеђена уља, а када припремамо на високој температури, онда је свињска маст или кокосова маст, јако боља замена од зејтина на ком су наше домаћице више навикле − рекла је ауторка овог кувара Александра Ђорђевић.

Овој промоцији, поред представница Локалне самоуправе и Комисије за родну равноправност општине Алексинац, прикључиле су се и представнице свих Удружења жена са територије наше општине.

Након приче о самој књизи, ауторка ове публикације је припремила и неколико специјалитета, па је публика могла да се увери колико здрава храна може бити и укусна.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × four =