Stanković: Premijer obećao pomoć u dovođenju novih investitora

Sedmodnevni boravak Vlade Republike Srbije u Nišu bio je dobar potez, smatra prvi čovek aleksinačke lokalne samouprave Nenad Stanković, jer su premijer i ministri mogli neposredno, u direktnom kontaktu sa građanima i lokalnim vlastima da se upoznaju sa pravim stanjem stvari u opštinama i gradovima juga i jugoistoka Srbije, da vide šta je do sada urađeno, ali i šta nedostaje stanovništvu.

Sa Vučićem je, navodi za Radio Aleksinac, razgovarao tri puta u prethodnih nedelju dana, a bilo je susreta i sa ministrima, sekretarima u ministarstvima i drugim rukovodiocima iz glavnog grada, do kojih, u nekim drugim okolnostima, nije lako doći. Aleksinac su posetili i ministri pravosuđa, unutrašnjih poslova, i poljoprivrede, a juče je gost naše opštine i turskog investitora, koji je uložio sredstva u renoviranje nekadašnjeg Motela, bio i sam premijer Aleksandar Vučić sa ministrima turizma, energetike i privrede i direktor Razvojne agencije Srbije.

vucic aleksinac 3
Veliki investitori se ne dovode lako, kaže predsednik opštine Nenad Stanković, ali Aleksinac ima podršku i pomoć premijera, koji je upoznat sa stanjem u našoj opštini.

Predsednik Stanković zadovoljan je ishodom razgovora, koji su se uglavnom odnosili na velike probleme i krupne teme, kakve su nove investicije i smanjenje broja nezaposlenih.

– Pre svega smo tražili podršku premijera u dovođenju nekog ozbiljnog i velikog investitora, koji bi otvorio veći broj radnih mesta. Jesu značajni i infrastrukturni projekti, putevi, ulice, kanalizacija, vodovodi i ostalo, ali je za građane primarna zaposlenost, da rade i da imaju zarade. Mogu čak i ekskluzivno da dam dobru vest da jedan od postojećih investitora na području opštine planira od januara meseca ozbiljnija upošljavanja u svojoj kompaniji, pa ćemo naredne godine verovatno imati smanjenje broja nezaposlenih za više stotina, što je i naš cilj.

Stanković kaže i da ova lokalna vlast ima podršku premijera, koji će uložiti napore da u Aleksinac stigne još neki investitor čim se za to ukaže prilika. Svoju pomoć ponudili su i drugi ministri, a stižu i uveravanja da će Vlada, preko resornog Ministarstva prosvete, sa oko 50 miliona dinara finansirati završetak radova na zgradi Poljoprivredne škole „Šumatovac“, čim sudski postupak koji se vodi protiv prethodnog izvođača bude završen.

– Jednom od sastanaka prisustvovao je i direktor Puteva Srbije Drobnjak. Mi smo i tom prilikom pomenuli potrebe koje Aleksinac ima kada je reč o putnoj mreži. Putevi Srbije naše potrebe dobro razumeju, jer to nije nikakva novost, već su to teme o kojima pričamo duže vreme. Komunikacija po tim pitanjima čak nije vezana samo za ovu lokalnu vlast, već su i prethodne vlasti tražile rekonstrukciju starog autoputa i puta ka Bovanskom jezeru i Sokobanji. Mi smo te zahteve ponovili i dodali potrebu da se  Ulica 7. juli, koja je inače državni put, pre nego što bude vraćena opštini kao lokalna saobraćajnica, rekonstruiše. Za sada imamo obećanja da će u narednoj godini Aleksinac sa više desetina miliona biti sagledan u planovima Puteva Srbije.

vucic aleksinac novo
Premijer Aleksandar Vučić tokom jučerašnje posete Aleksincu sa ministrima energetike, turizma i privrede

Sa državnim sekretarom u Ministarstvu za lokalnu samoupravu razmatrana je mogućnost da se u opštinama poput naše, gde je broj zaposlenih znatno manji od predviđenog, odobre primanja novih radnika na onim radnim mestima koja su deficitarna, što bi u velikoj meri popravilo stanje u zdravstvu, ali i drugim sferama javnog života.

– Mi smo prilikom posete državnog sekretara Ministarstva za lokalnu samoupravu istakli problem i negativne posledice koje ima zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. U nekim oblastima se već javlja potreba za posebnim kadrovima, koje mi još uvek ne možemo da primimo, ali verujemo, onako kako ministarka najavljuje, da će od januara meseca taj model biti malo liberalniji ili promenjen. To bi pogotovu trebalo da važi za opštine poput naše, jer mi i u odnosu na zatečeni broj radnika u sistemu lokalne samouprave, i u odnosu na predviđenu kvotu po broju stanovnika, imamo manjak zaposlenih. Po svim kriterijumima, imamo prostora da tamo gde postoji potreba, možemo da izvršimo prijem.

Predsednik opštine zadovoljan je i stanjem u aleksinačkom zdravstvu i zahvalan rukovodstvu Opšte bolnice i Doma zdravlja što uspevaju da održe nesmetan rad svojih službi i sa nešto manjim brojem radnika. Mnogi problemi u ovom sektoru prisutni su već godinama, ali dobro je što su angažovani svi, na čelu sa Ministarstvom zdravlja, da se nađe rešenje kojim bi sve potrebe pacijenata bile zadovoljene, zaključuje Stanković.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − six =