Stanje aleksinačke opštinske kase

Priliv novca u opštinski budžet do sada ide po planu i shodno tome najavljen je četvrti ovogodišnji rebalans budžeta koji bi trebao da bude uvećan za preko 8 odsto od ranijeg plana.

Sagledavajući izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opštine Aleksinac za prvih devet meseci ove godine, moglo bi se zaključiti da aleksinačka lokalna samouprava nema problema sa likvidnošću. U podržanom dokumentu koji se bavi ovom problematikom od strane opštinske vlade konstatuje se da se sve zakonske obaveze izmiruju na vreme i u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza, a programi koji se realizuju preko indirektnih korisnika budžeta izvršavaju se u rasponu od 60 do 70 odsto za izveštajni period. Pokrenute su i javne nabavke čija se realizacija očekuje do kraja budžetske godine.

U prvih devet meseci budžet je prihodovao približno milijardu i 101,5 miliona dinara, što je skoro 72 odsto u odnosu na godišnji plan. U okviru ovih sredstava su i 141 milion dinara prenetih iz prethodnih godina. Očekivano u strukturi prihoda najznačajniji je porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke koji je realizovan u iznosu od 505,5 miliona dinara ili preko 86 odsto u odnosu na ovogodišnji plan. Razlog ovako dobrog ostvarenja prihoda leži u činjenici da se sada plaćaju porezi koji su bili odloženi za vreme prošlogodišnje pandemije. Značajna stavka u punjenju lokalnog budžeta su i transferi sredstava od drugih nivoa vlasti koji su ostvareni u ukupnom iznosu od preko 425 miliona dinara.

I dok se budžet puni dobrom dinamikom trošenje novca ne ide po planu. U devetomesečnom izveštajnom periodu stoji da je potrošeno blizu samo pola planiranih sredstava na godišnjem nivou, odnosno pretvoreno u cifre oko 757 miliona dinara. Najviše problema prilikom trošenja novca bilo je na poziciji namenjenoj saobraćajnoj infrastrukturi i projektima u vezi sa tim, gde je godišnji plan realizovan sa samo 41 odsto. Takođe, slabo je bilo trošenje budžetskih sredstava i za razvoj poljoprivrede uz obrazloženje da dodela subvencija još uvek nije završena.

Takvi finasijski rezultati ostvareni do 30. septembra inicirali su potrebu za četvrtim ovogodišnjim rebalansom budžeta opštine Aleksinac. Predloženo je, a taj predlog je na sednici podržalo i Opštinsko veće opštine Aleksinac, da plan prihoda u ovoj godini bude povećan za 8,47 odsto pa se očekuje da u opštinsku kasu pristigne milijardu i 648 miliona dinara. Od toga, tekući prihodi i primanja su preko milijardu i po, a preneta neutrošena sredstva oko 141 milion dinara. Na prihodovnoj strani se planira povećanje od republičkih transefra u korist nivoa opštine od 9,5 miliona, a i prihodi od poreza na zarade uvećaće se za preko 20 odsto.

Na rashodovnoj strani vraćen je projekat uređenja dvorišta iza katastra sa izgradnjom parking prostora u iznosu od 30 miliona dinara, pošto su u međuvremenu rešeni imovinsko-pravni odnosi. Dodato je i nekoliko novih projekata poput nastavka sanacije opštinskog puta Žitkovac – Vitkovac, deonica od Kormana do Gornjeg Ljubeša, u iznosu od 25 miliona dinara. Tu je i centralno grejanje u objektu škole u Lužanu od 1,6 miliona, a duplirana su sredstva za zdravstvenu zaštitu zbog popravke seoskih ambulanti, pa sada ona iznose nešto više od 6 miliona dinara.

Nakon što je zeleno svetlo na Izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opštine, kao i o četvrtom ovogodišnjem rebalansu budžeta, dalo Opštinsko veće, konačnu reč daće odbornici Skupštine opštine na sednici koja će najverovatnije biti održana krajem ove sedmice.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

17 − 14 =