Стање алексиначке општинске касе

Прилив новца у општински буџет до сада иде по плану и сходно томе најављен је четврти овогодишњи ребаланс буџета који би требао да буде увећан за преко 8 одсто од ранијег плана.

Сагледавајући извештај о оствареним приходима и извршеним расходима буџета општине Алексинац за првих девет месеци ове године, могло би се закључити да алексиначка локална самоуправа нема проблема са ликвидношћу. У подржаном документу који се бави овом проблематиком од стране општинске владе констатује се да се све законске обавезе измирују на време и у складу са Законом о роковима измирења новчаних обавеза, а програми који се реализују преко индиректних корисника буџета извршавају се у распону од 60 до 70 одсто за извештајни период. Покренуте су и јавне набавке чија се реализација очекује до краја буџетске године.

У првих девет месеци буџет је приходовао приближно милијарду и 101,5 милиона динара, што је скоро 72 одсто у односу на годишњи план. У оквиру ових средстава су и 141 милион динара пренетих из претходних година. Очекивано у структури прихода најзначајнији је порез на доходак, добит и капиталне добитке који је реализован у износу од 505,5 милиона динара или преко 86 одсто у односу на овогодишњи план. Разлог овако доброг остварења прихода лежи у чињеници да се сада плаћају порези који су били одложени за време прошлогодишње пандемије. Значајна ставка у пуњењу локалног буџета су и трансфери средстава од других нивоа власти који су остварени у укупном износу од преко 425 милиона динара.

И док се буџет пуни добром динамиком трошење новца не иде по плану. У деветомесечном извештајном периоду стоји да је потрошено близу само пола планираних средстава на годишњем нивоу, односно претворено у цифре око 757 милиона динара. Највише проблема приликом трошења новца било је на позицији намењеној саобраћајној инфраструктури и пројектима у вези са тим, где је годишњи план реализован са само 41 одсто. Такође, слабо је било трошење буџетских средстава и за развој пољопривреде уз образложење да додела субвенција још увек није завршена.

Такви финасијски резултати остварени до 30. септембра иницирали су потребу за четвртим овогодишњим ребалансом буџета општине Алексинац. Предложено је, а тај предлог је на седници подржало и Општинско веће општине Алексинац, да план прихода у овој години буде повећан за 8,47 одсто па се очекује да у општинску касу пристигне милијарду и 648 милиона динара. Од тога, текући приходи и примања су преко милијарду и по, а пренета неутрошена средства око 141 милион динара. На приходовној страни се планира повећање од републичких трансефра у корист нивоа општине од 9,5 милиона, а и приходи од пореза на зараде увећаће се за преко 20 одсто.

На расходовној страни враћен је пројекат уређења дворишта иза катастра са изградњом паркинг простора у износу од 30 милиона динара, пошто су у међувремену решени имовинско-правни односи. Додато је и неколико нових пројеката попут наставка санације општинског пута Житковац – Витковац, деоница од Кормана до Горњег Љубеша, у износу од 25 милиона динара. Ту је и централно грејање у објекту школе у Лужану од 1,6 милиона, а дуплирана су средства за здравствену заштиту због поправке сеоских амбуланти, па сада она износе нешто више од 6 милиона динара.

Након што је зелено светло на Извештај о оствареним приходима и извршеним расходима буџета општине, као и о четвртом овогодишњем ребалансу буџета, дало Општинско веће, коначну реч даће одборници Скупштине општине на седници која ће највероватније бити одржана крајем ове седмице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + eight =