Српска Нова година у Алексинцу: Ломљење чеснице и позоришна представа

Вечерас је дочек православне Нове године, или другачије речено српске Нове године, празник који се слави 13. јануара, као почетак нове године по јулијанском календару.

У данашње време све већи део српске популације слави српску Нову годину, па се широм градова организују прославе. У нашем граду нема организованог дочека, али сутрадан 14. јануара, два догађаја привлаче пажњу. Почетком од 10 часова у центру града, код фонтане, организовано је ломљење чеснице коју припрема пекара Миловановић.  Општина Алексинац је дародавац  златног дуката са ликом Богородице, који ће се наћи у чесници.

Ломљење чеснице 2022. године (фотографија из архиве)

Обележавање сутрашњег празника, када осим српске Нове године, велики број  ромских породица слави и Светог Василија Великог почеће јутарњом литургијом у цркви Светог Николе.

Истог дана у подне, малишани и њихови родитељи моћи ће бесплатно да погледају, у великој сали Дома културе, представу „Заборавни Деда Мраз” у извођењу алексиначког Градског позоришта „Театар 91”. Овај комад је игран и за Нову годину по грегоријанском календару, када је иста сала била препуна.

Детаљ из представе “Заборавни Деда Мраз”

Званично 1919. године држава Србија прелази на рачунање времена по грегоријанском календару. Како Српска православна црква никада није признала грегоријански календар, она је наставила да обележава празнике на тадашњи начин.  

Након 1923. године па све до данас, прослава Нове године и српске Нове године су дефинитивно два празника која се у новије време обавезно прослављају у кафанама, клубовима и ресторанима. У сеоским срединама обичаји у вези са српском Новом годином су се неговали и када се, због комунистичке идеологије, није благонаклоно гледало на обележавање овог празника.

Иако није званичан празник, Срби врло радо славе православну Нову годину. Обе Нове године су и те како повод за добро дружење и славље.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 8 =