Ове године: Грип јачи, теже се обара температура

У алексиначком Дому здравља ове јесени и зиме било је интересовањa за вакцину против сезонског грипа, док се за заштиту путем вакцинације против вируса корона ретко ко одлучивао. Према речима епидемиолога и директора Дома здравља др Родољуба Живадиновића, до сада је вакцину против грипа примило око две хиљаде наших суграђана.

Као пример да још увек има заинтересованих, овај епидемиолог наводи да се прекјуче десет пацијената заштитило вакцином против грипа. Наш саговорник каже да је ове године грип нешто јачи, дуже траје и температура се теже обара.

− Како ствари стоје, тренутно постоји више вирусних инфекција које имају симптоме сличне грипу, тако да је тешко диференцијално дијагностички утврдити да ли је грип или нека друга вирусна инфекција без конкретних анализа. Приметно је да је грип ове године мало јачи. Неколико дана држи температура јако висока, која се тешко обара. Како видим, то је слично отприлике оном соју грипа из 2020. године по симптомима – рекао је Живадиновић.

С друге стране, вирус ковид, за сада већини оболелих не задаје превелике проблеме. Стога је разумљиво да нема интересовања за вакцинацију, ни за бустер дозу, са бивалентном вакцином.

− Свих вакцина имамо на располагању у довољним количинама. Сада, пошто је јако мали број давања вакцине, не требујемо неке веће количине али апсолутно свако ко дође ако у том тренутку нема вакцине, сутра ће је бити. Кажем, таквих случајева нисмо имали, само хипотетички то помињем, увек на располагању имамо све вакцине – објаснио је овај епидемиолог.

Очито да код грађана постоји опрезност када су у питању вакцине против ковида. Епидемиолози ипак кажу да ове вакцине нису бескорисне, нарочито код угроженог дела становништва, старијих и хронично оболелих особа.

− То је вакцина која у себи садржи и сој који је најприближнији актуелном, према томе сигурно је да је њена заштита већа од оне првобитне, јер је, знате и сами, дошло до великих промена у самом вирусу. На десетине хиљада мутација постоји, а она која се прошири, то је углавном она која се лако шири међу људима и како видимо, и неки нови сојеви који се појављују у неким деловима света углавном су баш такви да драстично повећавају лакоћу заразе, а још увек, хвала богу, имамо блаже симптоме, што је добро и камо среће да и тако остане – сматра Живадиновић.

У Србији за сада нема званичне потврде о присуству кракен соја корона вируса, али се очекује да ће ускоро бити регистрован, каже Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља. Светски доминантан омикрон сој корона вируса добио је подваријанту XBB.1.5 (Iks-Be-Be.1.5) такозвани кракен сој, који се брзо шири Америком, али и многим европским државама попут Велике Британије, Чешке, Данске, Француске.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + 5 =