Šumatovac

Сретењски концерт – дружење са старим пријатељима

У препуној галерији Центра за културу и уметност, у топлој и свечаној атмосфери, 15. фебруара одржан je Сретењски концерт којим је Алексиначки мешовити хор Шуматовац обележио своју славу и 132 године од оснивања.

‒ У Алексинцу се хорска песма негује, такорећи, кроз три века, и то захваљујући Алексиначкој певачкој дружини Шуматовац, зачетнику хорског певања у нашем граду. Једини настављач те традиције, који даје плодан стваралачки и извођачки допринос развоју хорске музике у граду је Алексиначки мешовити хор Шуматовац, и то не само својим именом, већ и квалитетом, и све бољим уметничким изразом, што је и доказао Сретењским концертом – истиче директорка хора Слађана Марковић.

Галерија је била премала да прими све оне који су желели да их чују. Публика је уживала у величанственим композицијама духовне музике, али и хорским обрадама познатих народних песама.

‒ Преовладавала су дела Мокрањца, али и Архангелског, док су од композиција световне музике били заступљени алексиначки аутори, Срећко Страх и Јовица Гавриловић, али Исидор Бајић, Драган Шуплевски и други. Концерт је веома топло примљен од присутних грађана, тако да ће Шуматовац размотрити предлог директорке Маје Радоман Цветићанин, која је отворила ово вече, да догодине одржи концерт у већем простору – каже Марковић и додаје да је, као чувар традиције хорског певања, „Шуматовац” дао немерљив допринос алексиначкој култури, и као такав има историјски задатак да одржи четворогласно хорско певање и одупре се општем тренду снижавања критеријума у музици и уметности уопште. 

Након концерта свештенство цркве Свети Никола духовним чином благодарења приступило је резању и освећењу славског колача. У „Шуматовцу” поручују да су одушевљени наступом, али и дружењем са старим пријатељима након концерта.

Фото: Алексиначки мешовити хор „Шуматовац”

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 5 =