Сремски фронт: Место страдања 120 Алексинчана

На данашњи дан пре 77 година је пробијен Сремски фронт, битка која је означила окончање Другог светског рата на територији Србије. Ова годишњица је обележена данашњим полагањем венаца и одавањем поште настрадалима у Адашевцима код Шида. Овом чину присуствовали су и Алексинчани.

У делегацији општине Алексинац били су представници Удружења бораца народноослободилачког рата и Удружења резервних војних старешина. Они су положили цвеће на спомен обележје Сремски фронт. Један од чланова делегације Мића Милојевић, је том приликом за наш медиј изјавио да одајући пошту погинулим борцима, одајемо пошту и погинулим борцима са нашег подручја.

‒ Одајући пошту свима онима који су дали своје животе на овом фронту ми одајемо пошту и за преко 120 младих живота општине Алексинац који су положени на овом фронту и тиме испуњавамо и нашу људску и нашу грађанску дужност ‒ каже Милојевић, секретар Удружења бораца.

Сремски фронт је једно од најтежих и најтрагичнијих српских, али и бојишта Другог светског рата, на коме је у рововској борби, од октобра 1944. до 12. априла 1945. године, учествовало око 250.000 војника на обе стране. Фронт је успостављен пошто су отпочеле завршне борбе за ослобођење Београда и целе земље, када је формирана борбена линија дуж западних граница Срема. Немци су тај фронт држали због извлачења делова армије из Грчке, Македоније и са Косова и Метохије и зато су га очајнички бранили.

Током 175 дана борбе погинуло је око 13.500 бораца НОВЈ-а, углавном младића из Србије и Црне Горе, али тачан број именом и презименом никада није утврђен. Совјетска Црвена армија изгубила је 1.100 војника, бугарска Народна армија 623 и бригада „Италијаˮ 163 борца, док је на страни непријатеља погинуло око 30.000 војника.

После пробоја Сремског фронта, у садејству са савезничком офанзивом, југословенске снаге су за непуних месец дана ослободиле целу територију земље, Истру и словеначко приморје, док је неколико јединица доспело до Трста и Караванки.

Партизанске трупе су у том великом налету након пробоја Сремског фронта ушле и у данашњу Републику Аустрију где су допрле до града Клагенфурта (Целовца), а у селу Зидани Мост, недалеко од града Лашко у Словенији, генерал-пуковник Александер фон Лер, командант немачких трупа Југоистока, потписао, је 15. маја 1945. године, капитулацију немачких снага, чиме су коначно престале борбе у Југославији у Другом светском рату.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + 15 =