Србија зове домаће и стране госте

На штандовима посвећенима Србији на Сајму туризма, представници су блистали као истински драгуљи Балкана. Ово је била прилика да се посетиоци из Србије и разних земаља  информишу о разним туристичким атракцијама, уђу у срце наше земље и истраже, не само добро познате дестинације, већ и места која су досад, на неки начин остала у сенци.

Бројне туристичке агенције и туристичке организације градова Србије представили су најбоље што наша земља има да понуди.

Штанд на коме се представља Мионица се, на пример, поноси родном кућом Живојина Мишића, спомеником природе Рибница, али и многим другим туристичким атракцијама, док је Пирот представио своје етнографске туристичке вредности, споменике културе. Ни манифестациони туризам није мање вредан, па се тако од многих, може издвојити Сајам пиротске пеглане кобасице, Научно-истраживачки камп, Фестивал сира и качкаваља.

У Инђији се налази јединствени тематски туристички комплекс, Келтско село, инспирисан животом Келта на овим просторима у 3. Веку п.н.е. Такође, ова општина се може похвалити чувеном атракцијом „Српска Кападокија”, незаборавно исксуство летења балонима на топао ваздух, на Крчединској ади.

Из Књажевца предлажу како провести 3 дана у овом граду. Треба посетити познате улице: Улица кестенова, Улица липа, Спомен-парк, обићи Књажевачке „Метеоре”, односно клисуре Ждрело, Цркву Светог Ђорђа, водопад Бигар.

У Лесковцу треба посетити Народни музеј, и сазнати због чега овај град може да се зове „Српски Манчестер”, уз обилазак Спомен-парка, Царичиног града.

Сврљиг као предлог издваја пећине: Самар, Преконошку пећину, Попшичку пећину, као и манифестације: Сабор гајдаша балканских земаља, Тортијада и мафинијада, чувена Белмужијада, Јанијада…

Крстарење Овчарско-кабларском клисуром је јединствено искуство, које нуди Чачак.

Општина Жагубица се може похвалити природним лепотама Хомоља: Крупајско врело, клисура Осаничке реке. Манифестације које су незаобилазни део, када је у питању посета овој општини: Сабор фрулаша, Дани биља и гљива, Ноћ у Горњаку.

Пожега одише природним лепотама и бројним историјским значајним локацијама, као што су Тометино поље, Музеј железница Србије – одељење узаних пруга Пожега, Спомен-комплекс Књазу Милошу у Горњој Добрињи, Трг Слободе.

Бољевац и мноштво манифестација које вреди посетити: Валакоњска купусијада, Пилићијада, Фестивал алтернатвне рок-музике Mount of Artan, Тимочка буна.

Представљање на Сајму је била прилика за посетиоце да сазнају неке од интересантних начина како да проведу слободно време у Србији. Све поставке и презентације су успеле да посетиоцима приближе не само лепоте Србије, већ и изузетно богату културну баштину.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − nine =