Спремају се Пекарски дани

Након паузе од три године Манифестација „Пекарски дани” биће поново организована у Алексинцу и то по 15. пут. За разлику од минулих година када су се поштоваоци хлеба састајали с јесени три дана, ове године она ће бити одржана 7. априла и то само један дан.

Међутим, иако један дан, посетиоце ове манифестације очекује богат програм и неке новине, што нам је и потврдила магистар Виолета Милетић, професор у Биотехнолошкој школи “Шуматовац”, школи која организује манифестацију, након одржаног састанка организационог одбора.

− Припреме теку одлично. Имали смо више организационих одбора, дефинисали смо програм целе манифестације, дефинисали смо на који начин, како, шта ће све бити. Имамо неке новине и имамо све што је било раније, с тим што је сад због смањених средстава уместо три сада један дан, али се надам да ће у току наредних година да се Пекарски дани врате на старо − рекла је професорка Милетић.

Ранијих година, током „Пекарских дана” било је организовано само такмичење за славски колач и најбољи аранжман, међутим, ове године уведене су још неке такмичарске категорије.

− Ове године смо увели новину да ће да се такмиче деца из основних школа у изради фигурица за славске колаче што ће бити, мислим, изузетно занимљиво за децу основних школа али и за грађанство, односно оне младе домаћице које тек треба да се науче да праве славске колаче. Поред тога, нормално, имамо спортска такмичења, такимчење ликовних и литерарних радова са територије наше општине − додала је професорка Милетић.

Како је ово 15, јубиларна манифестација у овој средњој школи су поносни, јер по тој манифестацији већ познају наш град, не само у земљи него и на Балкану. Да је манифестација позната, сведочи број најављених гостију из иностранства и широм целе Србије и већ су се 18 школе пријавиле са територије целе Републике за такмичење за славски колач. Као и сваке године, свој долазак су најавили гости из Словеније, Хрватске и Бугарске. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + 17 =