СНС: Улагања у културу дала резултате

На данашњој редовној конференцији за медије Општинског одбора Српске напредне странке у Алексинцу говорило се о посвећености ове политичке партије унапређењу културе у свим овдашњим срединама, како преко институција тако и кроз подршку удружењима грађана. Посебно је било речи о активностима културно-уметничких друштава.

Уводничар Драган Јовановић, начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Општинске управе, као две најактуелније манифестације овог лета истако је „АЛЕФˮ и „Културно летоˮ, али је поменуо и остала догађања у овдашњем културном животу, попут „Дана Гордане Брајовићˮ, Фестивал ПИП, манифестација „На Моравици воденица стараˮ, као и осталих активности које се током године одржавају на подручју алексиначке локалне самоуправе. Он је још и казао да општинска власт, у којој СНС чини већину, обезбеђује значајна средства у буџету општине којима се финансирају институције у области културе.

Јовановић је присутне упознао да чланови СНС значајно својим активностима доприносе реализацији културних збивања и у сеоским срединама. Обезбеђују се буџетска средства и за постицај активизма којим се негује културна традиција и културни аматеризам.

‒ Ту пре свега мислим на културно-уметничка друштва којих је 2012. године било неколико на подручју Алексинаца. Сада у 14 села имамо организована културно-уметничка друштва са активним члановима и њиховим запаженим учешћем на манифестацијама, на којима учествује и велики број деце, ангажовани су и кореографи и може се видети један заиста озбиљан и професионалан приступ. Очигледно је да се у селима и у месним заједницама нешто дешава – прецизирао је Јовановић.

Он је још и казао да СНС у својим програмима и опредељењима посебну пажњу поклања култури, спорту и туризму као значајним друштвеним активностима за овдашњу средину. Ове године за сва удружења грађана издвојено је 12 милиона, а више од половине ових средстава je усмерено ка друштвима у области културе.

Књижевни клуб, аматерско позориште, удружење ликовних уметника су само нека од удружења која доприносе богатој културној понуди и чија се активност суфинансира буџетским средствима. Јовановић није пропустио да истакне и допринос Градског културно-уметничког друштва „Алексинацˮ које, осим учешћа на манифестацијама, често представља општину на гостовањима у иностранству где се презентује наше фолклорно наслеђе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =