„Снежана” отворила, а „Василиса” наставља Фестивал

Да Алексинац не треба да брине хоће ли у будућности имати позоришну публику, сведочио је синоћ број деце у великој сали Дома културе на почетку VI Позоришног фестивала за децу „ЗИПО 2023”.

Према традицији, и овогодишњи Фестивал свечано је отворила директорка Градског позоришта „Театар 91”, организатор Фестивала, Милена Рашић.

− Лепо је видети вас у оволиком броју, што нам је ветар у леђа за сваки наредни фестивал. Свака година нашег фестивала ствара један нови лист историје о којој ће млађи нараштаји причати. Жеља ми је да уживате нареднх седам дана и да своје слободно време проводите у позоришту. Врата Школице глуме су отворена за сваког од вас, а фестивал има за циљ да младе нараштаје окупља у овом храму културе − рекла је директорка Рашић, пре громогласног аплауза, који је отворио овогодишњи Фестивал и најавио прву представу.

Част да ове године отвори Фестивал имао је ансамбл Позоришта „Пуж” из Београда, који се први пут обрео на даскама овдашње сцене, а на којима је одиграо представу „Принцеза Снежана и десет патуљака”. Текст представе је писао Бранислав Милићевић, познатији као Бранко Коцкица, док је препознатљива режија припала Слободанки Алексић, па није чудо да су се на сцени током представе, поред глумаца као што су Тамара Алексић, Урош Јаковљевић, Матеја Поповић, Катарина Јовановић, Игор Дамњановић нашли и малишани из публике. То је и стајало у најави представе.

„Реални шоу! Сви глуме стварни догађај! Чак и публика! Једино не глуми Снежана. Она је права, правцата. Класична Снежана није позоришни комад него прича, али је „Пужев” драмски писац Бранко Коцкица претворио у комедију. Браћа Грим из публике бирају девојчицу која глуми малу краљицу, а цела сала глуми чаробно огледало. Највећа атракција су деца из првог реда, која излазе на позорницу, добијају костиме и глуме патуљке. У завршници је неизбежна драматична сцена са отровном јабуком, али представа има хепиенд. То је српски речено – јако срећан, распевани, весели крај”, стајало је на афишу представе, а тако је и било на сцени.

Вечерас, друге такмичарске вечери на VI Позоришном фестивалу за децу „ЗИПО 2023” наступа Народно позориште Ужице са представом „Василиса Прекрасна”, која је рађена по тексту Миодрага Мише Станисављевића, а у режији Вахидина Прелића.

Сам редитељ истиче да је одувек хтео да ради неку епску фантастику. Нешто што се тиче словенске митологије. Текст „Василиса Прекрасна”, отворио му је „неки” зачаран свет за децу. „Василиса” није само бајка о царевим синовима, већ едукативна прича да „Не значи ‒ Не”. Не може неки бахати велможа (змај Огњан) да тек тако отима све што мисли да му припада само зато што је у стању да бљује ватру. С друге стране царевић Иван, који је малтретиран од стране својих најближих (браће) успева и доказује да појединац може променити свет набоље.

Представа је намењена за малишане старије од пет година.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 10 =