Смањење броја предатора главни задатак ловцима

У алексиначком Ловачком удружењу „Делиград” од почетка ове године организују акције како би заштитили племениту дивљач, а смањилили број предатора. Током јануара организовали су групне ловове на вука, шакала и лисицу, а овај вид лова настављен је и током фебруара месеца.

− Евидентно је повећање бројности шакала и лисице у нашем ловишту, а томе је условила забрана лова услед појаве афричке куге дивљих свиња, где ми нисмо били у могућности да ловимо. Већ првог викенда фебруара, уз веома лоше време, морам да напоменем, одзив ловаца је био доста добар. Око 50 до 70 људи је учествовало у смањењу бројности шакала и лисица на два терена, у Катуначком кључу и на периферији трећег окна, односно нашег рудника − рекао је Миодраг Ракић, управник ловишта.

У тим акцијама одстрељено је укупно 16 предатора, 14 шакала и две лисице и ово је још један показатељ да је повећана бројност шакала у овом ловишту.

− Гледамо да племениту дивљач заштитимо што више, јер евидентан број шакала који се појављује сада на сваком кораку ближе и насељених места је довољан показатељ да су они чистачи у нашем ловишту. Они одраслој јединки не могу да нанесу неку велику штету, међутим младе јединке, неспособне и болесне су лака мета за њих и нажалост све то има утицаја на појаву смањења популације племените дивљачи, као што су зец и фазан − додао је Ракић.

У овом Удружењу заказане су акције већ за викенд, па ће 11. и 12. фебруара биће организоване три акције. У недељу је једна акција у атару села Вукашиновац, а друга у атарима села Горњи и Доњи Крупац, Станци, Добрујевац и Липовац. У суботу ће се ловци окупити у атарима села Вакуп и Краљево.

Извор насловне фотографије: Гугл.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 16 =