АЛЕФ: Синоћ прича о “Лутајућим срцима”, вечерас о хероинама

У дворишту Завичајног музеја, синоћ су посетиоци АЛЕФ-а имали прилике да уживају у музици Споменке Ђокић уз вокалну и гитарску пратњу Владимира Црномарковића, чланова некадашње музичке групе „Лутајућа срца”.

Култна нишка поп група „Лутајућа срца” настала је давне 1970. године, а њени оснивачи су Милан Марковић Миња, Мирољуб Јовановић Мика и Споменка Ђокић. Својом музиком успели су да освоје просторе читавог Балкана, а представљали су ибЈугославију 1973. године на 10. Фестивалу омладине и студената у Источном Берлину. Група је постојала до почетка осамдесетих година, али су повремено наступали све до 2019. године.

Крајем 2020. и почетком 2021. године одлазе чувене нишке легенде Миња Марковић и Мика Јовановић. Синоћњи концерт Споменка Ђокић посветила је њима.

Након музичког дела приказан је филм „Лутајућа срца – архив емоција” у продукцији Сити групе из Ниша, који је настао 2016. године и говори о настанку ове поп групе, али и о њеним члановима и времену када су стварали и освајали просторе бивше Југославије.

‒ Филм смо радили скоро две године и доноси једну феноменалну причу о легендама не само Ниша и наше земље, већ и Екс-Ју простора. Филм је веома емотиван, настао је 2016. године и као што сам казао траје и трајаће заувек. Ово није прича која говори о садашњости, већ и о будућности јер као што је Споменка Ђокић на крају филма рекла прича о „Лутајућим срцима” и даље траје ‒ казао је Оливер Пауновић, продуцент филма, који је уједно и најавио снимање наставка приче о овој групи.


Вечерас на АЛЕФ-у

На програму АЛЕФ-а вечерас је промоција књиге „Небеске хероине света” професорке Радмиле Тонковић.

Радмила Тонковић радила је више од две деценије у Команди РВ и ПВО у Београду, као овлашћени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике. За заслуге у нашој авијацији награђена је почасним знаком РВ.

Књига представља јединствену енциклопедију на тему летења и улози жена у авијацији са преко 2000 биографија жена летача широм света обогаћене сликама и илустрацијама, а најзначаније место у овој енциклопедији заузимају Руске авијатичарке.

Почетак овог програма заказан је за 20 сати у дворишту Завичајног музеја.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =